Ce este un VPN și cum îți protejează conexiunea de internet

Data: 3/10/2019 | Autor: .
Ce este un VPN și cum îți protejează conexiunea de internet

Ce este un VPN

„VPN”, prescurtarea pentru Rețeaua Virtuală Privată (Virtual Private Network), este un serviciu care asigură securitatea conexiunii tale la Internet. Fie că ești acasă sau la birou, n-ai vrea ca cineva să îți intercepteze datele, astfel că cea mai simplă și utilă soluție este să folosești un astfel de program, relatează GadgetReport.ro

Atunci când navighezi pe internet, furnizorul tău de servicii de internet (ISP) oferă dispozitivelor tale o adresă IP. Această adresă identifică în mod unic dispozitivul tău și îi permite să trimită și să primească informații, de la site-urile accesate la parole, fotografii sau discuții private.

Cum conexiunile normale la internet nu sunt criptate, fără un VPN, providerul de servicii de net sau un hacker va putea, cu ușurință, să afle totul despre tine.

Având instalat un VPN, toată activitatea ta va fi criptată, astfel că informațiile tale se vor afla în siguranță.

Ce face VPN-ul?

În esență, transmite tot traficul tău de internet printr-un tunel criptat, care codează informațiilor pe care le transmiți, astfel încât sunt imposibil de citit de către terți. Fără cheile de decriptare, datele tale sunt aproape imposibil de spart.

Furnizorul de internet va vedea că ești conectat la un server VPN, dar nu va mai putea avea acces la informațiile transmise, la istoricul de navigare, la datele de pe carduri etc.

 

VPN-ul este un instrument care vă schimbă adresa de IP prin redirecționarea traficului de Internet și conectarea la un server securizat dintr-o altă locație, făcând computerul să pară că ar fi acolo.

Dacă ar vrea să le decripteze, ar avea nevoie de o rețea de computere speciale și…câteva sute de ani, pentru că o conexiune AES 256-bit, cum este cea oferită de un VPN, este foarte bine securizată, grație protocoalele de criptare precum IKEv2, OpenVPN sau L2TP/IPSec.

Atenție, însă. Folosirea unui astfel de serviciu nu este o garanție că poți face orice vrei pe net. Nu vei fi ferit de atacuri de tip malware, de tentative de phishing sau chiar de hacking. Astfel, un VPN trebuie folosit doar alături de alte metode de securitate, cum ar fi un antivirus.

Avantajele folosirii un VPN

Un avantaj major al VPN-ul este că îți permite să navighezi pe internet cu adrese din alte țări. De exemplu, cu un serviciu VPN bun poți accesa Netflix-ul din SUA, care are o ofertă mai bună de filme și seriale decât la noi. La fel, poți vedea serviciile Hulu sau  BBC iPlayer, indisponibile la noi.

Vei putea intra, de exemplu, pe anumite site-uri din SUA, precum Instapaper sau Unroll.me, ce au restricționat accesul utilizatorilor din Europa, după intrarea în vigoare a normelor GDPR.

Cu un VPN setat pe o țară occidentală, poți accesa serviciile de ticketing pentru a-ți rezerva concerte și spectacole în vacanțele din Londra, Paris, New York etc. Sunt multe site-uri care sunt blocate la acces în România, precum Ticketmaster.com.

Având instalat un VPN, vei putea face și economii.  Cum multe platforme de e-commerce afișează prețuri diferite pe baza locației utilizatorilor, vei putea evita, de exemplu, să plătești mai mult pentru un bilet de avion, cumpărându-l din SUA și nu din România. La fel și la închirierea de mașini, cazare și orice alte achiziții online.

Tot la capitolul avantaje, cu VPN-ul vei putea să faci file-sharing în relativă siguranță prin servicii ca DC++, BitTorrent sau Popcorn Time. Altfel spus să descarci filme, seriale, jocuri și alte programe software fără să îți expui adresa reală.

Un alt avantaj este că  VPN-ul îl poți porni sau opri după cum ai nevoie sau poți folosi alternativ mai multe VPN-uri separate, în funcție de nevoi.

În plus, dacă folosești VPN-ul la serviciu, pe laptop sau pe telefon, vei putea cu ușurință să ai acces la serviciile restricționate de firmă. Se întâmplă, în general în multinaționale, să nu poți avea acces pe wi-fi la Facebook sau la Instagram. Iar dacă lucrezi de acasă și vrei să ai acces la serverul firmei, VPN-ul îți va oferi un acces securizat.

Cum  te conectezi la VPN?

Cel mai simplu mod de a stabili această conexiune securizată este prin conectarea directă la serverul VPN cu ajutorul unui nume de utilizator și al unei parole, introdusă în aplicația de VPN.

Aplicația o descarci de pe site-ul producătorului în telefon, în PC, în tabletă sau pe laptop, în funcție de versiunea de sistem de operare pe care o folosești – Windows, MacOS, Android, iOS, Linux etc.

Ce VPN să aleg și cât costă?

Pe piață există multe companii care vând soluții VPN. Există servicii gratuite și altele care costă de la 3-5 euro/lună la 100-250 de euro pe 3 ani. Chiar și mai mult.

Diferențele sunt date, în primul rând, de nivelul de criptare, de viteza de transfer și de serverele puse la dispoziție. Trebuie să știi că există diferențe semnificative între adresele din SUA, de exemplu, puse la dispoziție de serviciile VPN. Unele sunt mai rapide și stabile, altele sunt doar de imagine.

Așa că, înainte de a cumpăra un VPN, informează-te care este cel mai bun serviciu pentru tine. Sfatul nostru este să te uiți la calitate și apoi la preț. În acest domeniu, un produs ieftin poate fi inutil.  O variantă optimă o reprezintă Avast SecureLine VPN, un serviciu cu un raport preț-calitate foarte bun.

Este un serviciu VPN care include toate facilitățile optime pentru un browsing în condiții de securitate și care permite logarea pe servere dintr-o mulțime de țări, inclusiv SUA si Canada. Vitezele oferite sunt la un nivel optim, iar transferul datelor, din testele făcute de GadgetReport.ro, este foarte bun.

Detalii concrete despre serviciu află dintr-un review  în detaliu, care prezintă toate avantajele acestuia și testeaza diversele scenarii cu care te poți confrunta.

Trebuie să știi că majoritatea furnizorilor de servicii VPN oferă diverse termene de plată, cum ar fi lunar, trimestrial, anual etc. De cele mai multe ori, cu cât planul este mai lung, cu atât mai rar va fi rata lunară, dar va trebui să plătiți întregul contract în avans. Însă și reducerile vor fi pe măsură. Sunt servicii care oferă 65% reducere pentru un contract pe 3 ani.

Pe de altă parte, dacă doriți să utilizați VPN-ul pe mai multe dispozitive, asigurați-vă că furnizorul pe care îl alegeți oferă această funcționalitate. Dacă îndeplinește această condiție, asigurați-vă că are câte o aplicație pentru toate dispozitivele preferate.