Excesul de tehnologie dauneaza grav soferilor. Cum a esuat Ford cu sistemul MyFordTouch

Data: 25/07/2011 | Autor: .

Ford a dezvoltat unul dintre cele mai complexe sisteme multimedia din industria auto, MyFordTouch. Cu toate acestea, in loc sa se bucure de aprecierea clientilor, gigantul american s-a trezit cu sute de plangeri de la soferii exasperati de complexitatea si bug-urile softului auto.

Sistemul infotainment Sync a fost lansat in 2007. A fost gandit sa integreze toate device-urile posibile, de la sistemul audio, la navigatie, comunicatii mobile si internet.

In ultimii 5 ani, softul a suferit numeroase update-uri menite a actualiza driverele, soft-urile si bug-urile generate in special de traficul de date. Numai ca, in tentativa de a crea un produs unitar, Ford a cazut in capcana complexitatii, scrie Financial Times.

In loc sa creeze un sistem simplu si usor de folosit, Ford a transformat ultima versiune Sync numita MyFordTouch intr-un gadget atat de greu de folosit incat s-a trezit cu sute de reclamatii de la clientii nemultumiti de complexitatea acestuia.

Ecranul tactil de 8 inch si voice-control-ul n-au fost de ajuns pentru multi dintre clientii Ford care s-au declarat depasiti de numarul mare de reglaje si setari pe care trebuie sa le realizeze, de la cele pentru sistemul de navigatie, audio si pana la climatizare si comunicatia cu telefonul mobil.

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=i7BDiVHlVqU

 

Jurnalistii de la Financial Times relateaza ca cele mai multe plangeri au venit de la clientii in varsta. Iar efectul s-a vazut imediat. Ford a cazut puternic in clasamentul satisfactiei clientilor realizat de J D Power.

Financial Times scrie ca Ford a ajuns chiar sa ofere gratuit ore de training clientilor pentru care stufosul manual de utilizare al MyFordTouch s-a dovedit a fi o experienta peste puteri.

Analistii de la Consumer Reports au afirmat, mai in gluma, mai in serios, ca, odata cu lansarea noii versiuni MyFordTouch, in 2010, vocabularul de 10.000 de cuvinte al sistemului s-ar fi imbogatit cu cateva sute de invective, cele mai multe cu adresa directa la Ford.

Concluzia celor de la Financial Times este ca producatorii auto trebuie sa evite tentatia de a-si transforma masinile in adevarate computere mobile. Pana la urma, automobilul are un rol simplu – sa te duca de la punctul A la B.