Facebook vrea sa ne umble in portofel

Data: 15/04/2014 | Autor: .

facebook-mobile-appFacebook a cerut avizul autoritatilor din Irlanda pentru a deveni furnizor de servicii financiare, vizand transferuri de bani si o platforma de tip portofel electronic, au declarat pentru Financial Times (FT) surse apropiate situatiei, citate de Mediafax.

Utilizatorii ar putea astfel sa acceseze un portofel electronic gazduit de Facebook si sa efectueze plati sau transferuri de bani. Reteaua de socializare vizeaza in principal sumele transferate acasa de persoanele care lucreaza in strainatate, parte a strategiei de extindere pe pietele emergente.

Compania are in Irlanda sediul operatiunilor din Europa.

Facebook a cerut bancii centrale de la Dublin autorizatie de institutie de „e-money” (bani electronici), care ar permite companiei sa emita unitati cu valoare monetara echivalenta valabile pe teritoriul Europei, potrivit surselor citate.

Reteaua de socializare a discutat de asemenea posibile parteneriate cu trei firme londoneze care ofera servicii internationale de transfer de bani pe internet si pe smartphone-uri.

Facebook a oferit uneia dintre cele trei companii 10 milioane de dolari pentru a-l recruta pe unul dintre fondatori ca director de dezvoltare a afacerilor, potrivit unor surse citate de FT.

Contactati de FT, reprezentantii Facebook au afirmat ca nu comenteaza „zvonuri si speculatii”.

Facebook obtine cea mai mare parte din venituri din publicitate, utilizand datele acumulate despre utilizatori pentru a vinde produse de advertising livrate tintit. Practicile retelei de socializare provoaca tot mai multa ingrijorare si neincredere in randul utilizatorilor si publicului larg, astfel ca succesul companiei ca furnizor de servicii financiare este pus inca din start sub semnul intrebarii.

Google promoveaza agresiv produsele de plati mobile si serviciul de portofel electronic, care nu au fost inca adoptate la scara larga de utilizatori. Google are autorizatie „e-money” in Marea Britanie, similara cu cea pe care Facebook incearca sa o obtina in Irlanda.