Filmul ,,1917”, marele câștigător la Premiile BAFTA 2020

Data: 3/02/2020 | Autor: .

Filmul „1917” a câștigat, aseară, șapte trofee BAFTA la Gala Premiilor Academiei britanice de film. Drama de război a cineastului englez Sam Mendes a primit premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun film britanic, regie, imagine si scenografie, relatează GadgetReport.ro

Acţiunea filmului ,,1917” are loc în timpul Primului Război Mondial, când doi soldaţi britanici primesc misiunea de a transmite un mesaj în teritoriul inamic şi ar putea salva astfel vieţile a 1.600 de militari.

Scenariul a fost scris de Sam Mendes şi Krysty Wilson-Cairns, iar din distribuţie mai fac parte Colin Firth şi Andrew Scott.

,,1917”, unul dintre filmele favorite la Oscar 2020, în cinematografe din 24 ianuarie

Cea de-a 73-a gala a British Academy of Film and Television Arts a avut loc, pentru al patrulea an consecutiv, la Royal Albert Hall si a fost prezentata de actorul si realizatorul de televiziune Graham Norton.

In total, BAFTA acorda trofee la 24 de categorii, carora li se adauga trofeul BAFTA Rising Star (castigator votat de public). Anul acesta, premiul a mers la Micheal Ward, pentru rolul din „Blue Story”.

Pentru titlul de cel mai bun film au fost selectate „1917”, de Sam Mendes, „Joker”, de Todd Phillips, „Once Upon a Time… in Hollywood”, de Quentin Tarantino, „The Irishman”, de Martin Scorsese, si „Parasite”, de Bong Joon Ho.

La categoria „cel mai bun regizor” nominalizatii au fost Sam Mendes, pentru „1917”, Quentin Tarantino, pentru „Once Upon a Time… in Hollywood”, Todd Phillips, pentru „Joker”, Martin Scorsese, pentru „The Irishman”, si Bong Joon Ho, pentru „Parasite”.
Actorul, regizorul si producatorul englez Andy Serkis, fondator al studiourilor The Imaginarium, a fost recompensat cu trofeul onorific BAFTA pentru contributia la cinematografie.

Joaquin Phoenix, Renee Zellweger, Brad Pitt si Laura Dern s-au impus la interpretare. „For Sama” a fost desemnat cel mai bun documentar, iar „Parasite” a primit trofee pentru scenariu original si film in limba straina.

Academia a introdus anul acesta un premiu pentru „Casting” (distributie, n.r.). In plus, categoria „muzica originala” de la gala filmului a fost redenumita „coloana sonora originala”.

Olivia Colman, Gillian Anderson, Al Pacino, Charlize Theron, Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson si Adam Driver s-au numarat printre starurile prezente la gala la care invitati de onoare au fost ducele si ducesa de Cambridge. Printul William este presedintele BAFTA.

Lista completa a castigatorilor BAFTA 2020:

Cel mai bun film – „1917” (Pippa Harris, Callum McDougall, Sam Mendes, Jayne-Ann Tenggren)
Regie – Sam Mendes, pentru „1917”
Actor in rol principal – Joaquin Phoenix, pentru „Joker”
Actrita in rol principal – Renee Zellweger, pentru „Judy”
Actor in rol secundar – Brad Pitt, pentru „Once Upon a Time… in Hollywood”
Actrita in rol secundar – Laura Dern, pentru „Marriage Story”
Scenariu adaptat – Taika Waititi, pentru „Jojo Rabbit”
Scenariu original – Han Jin Won si Bong Joon Ho, pentru „Parasite”
Film intr-o limba straina – „Parasite” (Coreea de Sud), de Bong Joon-ho
Cel mai bun film britanic – „1917”, regizat de Sam Mendes
Distributie – Shayna Markowitz, pentru „Joker”
Cel mai bun debut al unui scenarist, regizor sau producator britanic – „Bait”, Mark Jenkin (scenarist, regizor), Kate Byers, Linn Waite (producatori)
Documentar – „For Sama”, de Waad al-Kateab si Edward Watts
Lungmetraj de animatie – „Klaus”, realizat de Sergio Pablos si Jinko Gotoh
Coloana sonora originala – Hildur Gudnadottir pentru „Joker”
Imagine – „1917” (Roger Deakins)
Montaj – „Ford v Ferrari” (Andrew Buckland, Michael McCusker)
Sunet – „1917” (Scott Millan, Oliver Tarney, Rachael Tate, Mark Taylor, Stuart Wilson)
Scenografie – „1917” (Dennis Gassner, Lee Sandales)
Efecte vizuale speciale – „1917” (Greg Butler, Guillaume Rocheron, Dominic Tuohy)
Costume – „Little Women” (Jacqueline Durran)
Machiaj si coafura – „Bombshell” (Vivian Baker, Kazu Hiro, Anne Morgan)
Scurtmetraj de animatie britanic – „Grandad Was a Romantic”, de Maryam Mohajer
Scurtmetraj de fictiune britanic – „Learning to Skateboard in a Warzone (if you’re a girl)”, de Carol Dysinger si Elena Andreicheva