Frigiderele din anii ’50, mai bune decat cele din prezent?

Data: 4/09/2022 | Autor: .

Pe internet fac furori câteva clipuri comerciale cu frigiderele din anii ‘50. Vă invităm să urmăriți imaginile care pe noi ne-au convins că în acea perioadă, frigiderele erau mai bine gândite și mai încăpătoare decât cele din prezent.

Bunicii noștri schimbau aparatele electrocasnice odată la 10-15 ani. Frigiderul era un aparat care se lăsa moștenire, pentru că era rezistent, răcea bine și încăpător. Ai spune că sunt povești, că lucrurile nu stăteau chiar așa.

Însă dacă te uiți la design, la soluțiile inovative, la materialele folosite – toate durabile, te întrebi de atunci se făceau electrocasnice durabile, iar cele din prezentse strică foarte repede și trebuie să le înlocuim la câțiva ani.

Învechirea controlată există!

Ai auzit de învechirea controlată? Este un fenomen controversat care afectează tot ce înseamnă tehnologie pe care o folosim în prezent. De la telefoane la televizoare, mașini de spălat, frigidere și până la îmbrăcăminte, automobile etc., toate lucrurile pe care le folosim par să se strice mai repede ca în trecut. De ce se întâmplă acest lucru?

Suntem fericiti atunci cand ne cumparam un gadget nou si sexy, dar avem cu adevarat nevoie de el?

Producatorii investesc sume foarte mari de bani pentru a ne inocula aceste dorinte. Companiile se folosesc de o imbatranire planificata si controlata a gadgeturilor pentru a ne face sa cumparam altele noi.

Aceasta este o strategie de business care este implementata inca din faza de concept a unui produs.

Producatorii isi doresc sa simtim nevoia de a cumpara un nou produs sau serviciu chiar in momentul in care ei le lanseaza. Practic, atunci cand producatorul scoate pe piata un model nou, vechiul nostru gadget arata „ca din epoca de piatra”.

DEZVĂLUIRILE UNUI EXPERT

Myles Ong, coproprietarul firmei J&M Appliances din Reno, Nevada, știe multe despre repararea electrocasnicelor. Când nu este un jucător profesionist de black jack, chiar asta face. Și are două reguli: să nu mizezi niciodată pe 16 sau mai mare la black jack și să nu cumperi niciodată un aparat de 2.000 de dolari, pentru că probabil te va ține cât unul care costă jumătate, povestește US PIRG, un site care afirmă că este apărătorul interesului public.

Odată, electrocasnicele erau făcute ca să dureze și aveau componente mecanice simple și ușor de montat. Ryan Hinlay, un specialist care a fondat școala online Trade Skills pentru reparații de electrocasnice, spune că acelea produse în anii ʼ70 durau în general între 30 și 50 de ani. Și dacă se stricau pe parcurs puteau fi ușor reparate.

Dar tehnicienii vă vor spune că acum nu mai sunt făcute ca să dureze. Sunt înlocuite de cele mai avansate tehnologii ale secolului XXI, cu frecvența accelerată de un deceniu sau chiar mai repede. Dacă n-are niciun sens pentru tine, nu ești singurul.

Durata de viață absurd de scurtă a electrocasnicelor a venit din anii ʼ70 și a avut originea în proiecte – și anume proiecte proaste. Myles dă exemplu un senzor de presiune a apei, care spune mașinii de spălat când să se oprească. Piesa în sine costă 60 de dolari, dar înlocuirea nu mai este chiar simplă. Acum, senzorul și alte piese sunt lipite pe o placă cu circuite sau pe unitatea centrală de control a mașinii, care costă 200 de dolari. În termeni non-tehnici, ca să înlocuiești o piesă trebuie să mai înlocuiești una, care costă de trei ori mai mult.

Aceasta a devenit regula în lumea electrocasnicelor. Mai mult – Myles spune că multe piese de schimb nu se mai găsesc după trei până la cinci ani. După aceea, producătorii modifică proiectul, făcând reparațiile scumpe sau imposibile și fac modelele vechi depășite.

Astfel, utilizatorii sunt forțați să cumpere unele noi. Nu-i de mirare că termenele de garanție sunt unul sau doi ani.

Myles urăște aparatele care mor atât de repede

Se consideră „un fel de eco-activist”, care știe cât rău fac lumii în care trăim aceste practici. Un studiu afirmă că electrocasnicele reprezintă peste jumătate din deșeurile electronice din lume – un munte toxic și care crește repede. Producătorii se laudă că noile mașini sunt eficiente energetic, dar cât de prietenoase cu mediul pot fi dacă trebuie înlocuite de trei până la cinci ori mai repede?

Masivele aparate vechi umplu câmpurile, aruncate după ce a cedat o piesă mică și poluând cu metal, plastic și gaze de seră. „Protestul cu portofelul” nu pare a fi eficace: doar patru producători domină vasta majoritate a pieței americane a electrocasnicelor, așa că nu e sigur că unele aparate vor dura mai mult decât altele. Pentru a tăia risipa, producătorii de electrocasnice trebuie să facă lucruri care să dureze. Reforma dreptului la reparații ar fi cel mai bun început.