Fujifilm X-T4. Cum arată și ce poate noua cameră mirrorless

Data: 26/02/2020 | Autor: .

Fujifilm X-T4. Cum arată și ce poate noua cameră mirrorless

După săptămâni de zvonuri și informații pe surse, Fujifilm a lansat, în sfârșit, noua camera mirrorless Fujifilm X-T4. Camera, ce va concura direct cu Sony A6600 și Panasonic GH5, seamănă destul de mult, la prima vedere, cu modelul X-T3 lansat în 2018, însă a patra generație vine cu un hardware superior, la un preț de pornire de la 1699 de dolari, relatează GadgetReport.ro

Interesant este faptul că  Fujifilm X-T4 nu va înlocui modelul X-T3, care va continua să fie comercializat ca o alternative mai ieftină la noul mirrorless.

Dincolo de look-ul aproape identic cu X-T3, Fujifilm X-T4 oferă, în primul rând, o stabilitate optică mai bună, pentru filmările video, grație mecanismului IBIS pe cinci axe.  Asta înseamnă că are capacitatea de a filma videoclipuri fără a fi neapărat nevoie de un gimbal și, de asemenea, de a fotografia cu viteze lungi de obturație.

X-T4 păstrează capacitățile excelente de înregistrare video de pe X-T3, inclusiv captarea de clipuri 4K la până la 60 fps cu un bitrate maxim de 400Mbps. Camera este capabilă să înregistreze F-Log pe 10 biți direct pe cardul SD. Există, de asemenea, un mod super slow-motion 240fps (în 1080p), care se alătură ratei de 120fps care este disponibilă și pe X-T3.

O altă modificare importantă față de generația anterioară o reprezintă LCD-ul cu ecran tactil din spate, care are o rezoluție mai mare (1,62 milioane de puncte față de 1,04 milioane pe T3) și posibilitatea de a rabata ecranul în lateral, ideal pentru selfie-uri sau vlogging.  Pe X-T3 puteți doar să înclinați ecranul în sus.

În plus, cele două sloturi UHS-II pentru carduri SD sunt acum unul lângă altul, pentru a face loc sistemului IBIS magnetic. Butonul Q a fost mutat până aproape de partea de sus a camerei. Din păcate, a trebuit să se facă un sacrificiu mai mare pentru a găsi spațiu: mufa pentru căști a dispărut, dar va exista un adaptor USB-C-la-3,5 mm în cutie, gândit cu acest scop.

Dincolo de aceste specificații importante, Fujifilm X-T4 vine cu un nou acumulator, NP-W235, care rezistă până la 500 de fotografii în modul obișnuit sau 600 de fotografii în modul economic. Precedenta generație oferea un maxim de 390 de fotografii. Singurul dezavantaj este că bateriile NP-W126S, de pe modelul X-T3, nu vor putea fi folosite pe X-T4.

Fujifilm X-T4 aduce și un nou mecanism de obturare, cu 30% mai silențios decât cel de pe X-T3. În plus, acesta permite X-T4 să tragă la 15fps în fotografiere continuă, o facilitate excelentă pentru instantaneele sportive. Fujifilm oferă, la pachet, un nou algoritm de detectare a fazelor AF, care sporește viteza de autofocus.

Minusurile lui  Fujifilm X-T4? Fanii seriei s-au declarat deja dezamăgiți că noul mirrorless folosește același senzor X-Trans CMOS 4 de 26,1MP & X-Processor 4 ca și predecesorul său. Asta nu înseamnă că imaginile nu sunt de calitate. Dimpotrivă.

Vizorul are, de asemenea, aceeași rezoluție de 3,69 milioane puncte ca la X-T3, iar corpul lui X-T4 a trebuit să crească puțin pentru a se potrivi cu sistemul IBIS și ecranul nou. Este cu 5 mm mai adânc, cu 2 mm mai lat și cu 68g mai greu decât predecesorul său. Asta înseamnă, până la urmă, că poate fi ținut mai bine în mână.

Corpul lui Fujifilm X-T4 devine și mai mare atunci când atașați mânerul opțional al bateriei VG-XT4. Aceasta include două baterii suplimentare, ceea ce înseamnă că puteți obține în jur de 1.450 de fotografii la o singură încărcare, bateriile comutându-se automat atunci când una se descarcă.

Fujifilm X-T4 va ajunge pe piață în aprilie la prețul de 1.699 USD. Bineînțeles, vor fi disponibile câteva pachete. Cumpărarea unui X-T4 cu excelentul XF18-55mm f / 2.8-4 R LM OIS  va costa 2.099 USD.Dacă preferați să cumpărați camera cu noul obiectiv XF16-80mm f / 4 R OIS WR, atunci veți plăti 2.199 USD.

La aceste prețuri, o variantă alternative este să cumpărați un full-frame, precum Nikon Z6 sau Sony A7 III, bineînțeles dacă vă doriți o altfel de experiență, puțin diferită față de cea oferită de un mirrorless.