Google aniverseaza 216 ani de la primul zbor cu parasuta (VIDEO)

Data: 22/10/2013 | Autor: .
andre_jacques_garnerin_gadgetreport
Google sarbatoreste marti, printr-un doodle,  216 ani de la primul salt cu parasuta realizat de Andre Jacques Garnerin. Printr-un joc interactiv, utilizatorii pot experimenta un salt cu parasuta pe care o pot dirija cu ajutorul sagetilor de navigare „stanga” si „dreapta”.

Andre-Jacques Garnerin a realizat cu succes primul salt cu o parasuta construita din matase, in Parcul Monceau din Paris la 22 octombrie 1797.
In anul urmator, impreuna cu fratele sau, Jean Garnerin (1766-1849), a realizat o parasuta cu nacela, prevazuta cu un orificiu central in velura, dandu-i, astfel, o stabilitate asemanatoare cu cea realizata astazi, la parasutele moderne. Garnerin si-a brevetat inventia in 1802, astazi acest document fiind pastrat la Muzeul Institutului National Francez al proprietatii Industriale.
 
Si-a continuat activitatea de aeronaut si parasutist pana la 18 august 1823 cand, la o aterizare gresita, s-a accidentat mortal. Sotia sa Jeanne Garnerin, nascuta Labrose, care l-a insotit in multe din calatoriile sale cu balonul, a fost prima femeie care, la 10 noiembrie 1798, a sarit cu parasuta dintr-un balon. Primul aeronaut care si-a salvat viata folosind o parasuta a fost polonezul Kuparenko, care a sarit din nacela unui balon avariat.