Google il omagiaza pe inventatorul microcipului

Data: 12/12/2011 | Autor: .

Google si-a schimbat luni logoul de start pentru a-l omagia pe Robert Noyce, inventatorul primul circuit integrat  pe baza de siliciu. Cel mai mare motor de cautare il saluta astfel pe celebrul tehnician la 84 de ani de la nastere.

Inventia lui Robert Noyce (12 decembrie 1927 – 3 Iunie 1990) consta dintr-un circuit electronic complet, aflat in interiorul unui mic cip de siliciu – si a contribuit la revolutionarea industriei semiconductorilor dinSilicon Valley. Aproape toate circuitele integrate fabricate in prezent utilizeaza o forma sau alta din tehnica de productie a lui Noyce.

„Robert Noyce a creat ceea ce a devenit ulterior procesul standard de productie pentru fabricarea circuitelor integrate pe wafere de siliciu”, a declarat Justin Ratner, Intel Senior Fellow si Chief Technology Officer. „Fara ideea lui Noyce de a crea un circuit integrat planar pe baza de siliciu, omenirea nu ar fi ajuns in punctul unde se afla astazi. Circuitele integrate pe baza de siliciu sunt intrebuintate in aproape toate echipamentele electronice si se poate spune cu adevarat ca ele au revolutionat lumea produselor electronice.”

Circuitele integrate sunt utilizate acum pentru orice, de la computere, automobile si televizoare pana la playere muzicale, telefoane celulare si aparatura electrocasnica., scrie infobit.ro.

Robert Noyce s-a nascut in Burlington, Iowa in 1927 si a absolvit Massachusetts Institute of Technology, In 1968 impreuna cu Gordon Moore, a fondat Intel.

La inceputul anilor 1970, compania a prezentat cele mai puternice cipuri semiconductoare cunoscute atunci, care au inlocuit miezurile magnetice utilizate anterior in memoriile calculatoarelor. IBM a ales sa foloseasca microprocesorul 8088 in primul sau calculator personal, si astfel microprocesoarele Intel au devenit standard pentru toate aparatele de tip PC, scrie placivideoati.info.

Noyce a obtinut, in total, 16 brevete, printre care amintim: Medalia Nationala de Stiinta, Medalia Nationala pentru Tehnologie, IEEE Medalia de Onoare si Premiul Draper Charles al Academiei Nationale de Inginerie.

A murit in urma unui atac de cord pe 3 Iunie 1990, in locuinta sa dinAustin,Texas. la varsta de 63 de ani.