Hainele inteligente devin realitate in Japonia (VIDEO)

Data: 30/01/2014 | Autor: .

hainele-inteligente

Compania de telefonie mobila NTT Docomo si producatorul japonez de imbracaminte Toray lucreaza la un proiect ce isi propune sa lanseze pe piata primele haine inteligente.

Produsele, ce vor fi lansate sub marca Hitoe, contin nanofibre care sunt capabile sa monitorizeze starea de sanatate a celor care le poarta.

Hainele inteligente vor masura, printre altele, bataile inimii si vor transmite datele catre o aplicatie de telefon mobil.

Potrivit Engadget, folosirea nanofibrelor este practic nelimitata, in viitor urmand sa vedem tot felul de produse de imbracaminte inteligente, de la produse de lenjerie la echipamente sportive si chiar si lenjerie de pat.

O demonstratie video cu hainele inteligente puteti vedea mai jos.

GadgetReport.ro relata, anterior, despre o colectie inedita care vine sa anticipeze viitorul in materie de vestimentatie. Lansata de designerul Elizabeth Bigger, Lüme Collection propune o serie de bluze si rochii care isi schimba culorile si ofera efecte spectaculoase, gratie unor leduri plasate in materiale.

Potrivit designerului, folosirea ledurilor in acest domeniu este practic fara limite, putand fi realizate modele extrem de complexe, atat ca desing cat si prin culoare si efecte.

Interesant este si faptul ca hainele inteligente pot fi controlate printr-o aplicatie speciala de smartphone care comunica cu instalatia de leduri prin Bluetooth.

Dincolo de efectele vizuale spectaculoase,  hainele inteligente au incluse si un sensor care monitorizeaza bataile inimii, temperatura si nivelul de transpiratie astfel ca, odata transmise catre smartphone si interpretate, iti pot spune cum stai cu sanatatea.

The Lüme Collection a castigat marele premiu al juriului la 17th International Symposium on Wearable Computers.
 

Hainele inteligente. Ne vom incarca telefonul de la…ciorapi

Cercetatorii de la Scoala Politehnica din Montreal-Canada au dezvoltat un nou tip de acumulatori care pot fi inserati in structura oricarui material textil, relateaza Newscientist.

Potrivit Journal of The Electrochemical Society, bateria este formata din materiale termoplastice imbinate care pot inmagazina energie electrica. Pentru cunoscatori, este vorba de un catod LiFePO4  si anod Li4Ti5O12 legati prin intermediul unui electrolit solid poly ethylene oxide (PEO).

Solutia tehnica este inserata in firele materialelor textile astfel ca orice haina pe care o purtam, de la fes pana la ciorapi, poate deveni o sursa de energie care ne va permite sa ne incarcam gadgeturile.

Expertii sustin ca materialul revolutionar este capabil sa inmagazineze sute de volti, indeajuns pentru a va incarca telefonul sau chiar un defribilator.

Unul dintre marile neajunsuri ale noului material este ca nu rezista la apa. Expertii lucreaza insa la un nou prototip care va face materialul-baterie waterproof.