Imprimanta 3D. Cum sa iti clonezi lucrurile de care ai nevoie

Data: 1/08/2011 | Autor: .

Evolutia tehnologica a ajuns la un punct la care toate obiectele din jurul nostru pot fi, teoretic, clonate, in numai cateva minute, cu ajutorul unei imprimante 3D. De la simple scule, la jucarii, dinti si chiar clone umane in miniatura, demonstratiile facute cu noua tehnologie arata ca imposibilul devine, pe zi ce trece, tot mai posibil.

Z-Corp, Objet si Desktop Factories sunt doar cateva dintre companiile internationale din noul val tehnologic care vand scannere si imprimante 3D.

O tehnologie aflata intr-o continua dezvoltare si care permite utilizatorilor sa creeze replici ale produselor scanate cu ajutorul unor polimeri speciali.

Daca pana acum, performantele erau destul de limitate, odata cu dezvoltarea tehnologiei, s-a ajuns la rezultate cu adevarat remarcabile. Iar pretul acestor imprimante a scazut puternic. Cele mai performante costa intre 14.000 si 40.000 dolari.

National Geografic a realizat, recent, un reportaj pe aceasta tema, in care prezinta cum poate fi clonata o cheie franceza.

httpv://www.youtube.com/watch?v=ZboxMsSz5Aw&feature=player_embedded#at=37

Una dintre cele mai spectaculoase imprimante 3D de pe piata, ZPrinter 650, realizeaza copii din materiale compozite cu ajutorul a 5 cartuse, folosind 390.000 culori, la o rezolutie  600 x 540 dpi. Imprimanta creaza replici ale obiectelor 3D din PC, prin aplicarea de straturi succesive dintr-un praf special realizat, in general din nylon, aluminiu si sticla. Viteza de imprimare este de  1.1 inch/ora (28 mm/ora).  Costul unei clone este, in prezent, de circa 3 dolari pe inch cubic. Detaliile tehnice complete le puteti citi aici

httpv://www.youtube.com/watch?v=7QP73uTJApw&feature=related

Pe youtube au aparut zeci de filme cu diverse produse clonate, de la simple jucarii pana la motociclete si modele auto.

 

Fabrica de clone

 

Un blogger din Tokyo, Danny Choo, prezinta, pe larg, modul in care japonezii au inteles sa se foloseasca de noua tehnologie. Cativa investitori au deschis o «Fabrica de Clone». Practic, pentru 1700 de dolari, iti poti realiza propria clona 3D. Detaliile le puteti citi aici.

 

 

Science Daily scrie despre un alt business pornit de la imprimanta 3D. Cercetatorii din Iran vor sa scaneze si sa cloneze dantura. De ce sa astepti cateva zile, cand poti sa ai un dinte nou in numai cateva minute.

 

Tehnologia de imprimare 3D a facut progrese remarcabile in ultimii ani. Potrivit expertilor, va mai dura insa cativa ani pana ce imprimantele 3D vor ajunge sa cloneze in detaliu orice obiect.

 

La ce se va ajunge? In viitor vom putea oare scana si “imprima” inclusiv organe umane? E greu de spus. Cert este ca tehnologia evolueaza, iar limitele sunt facute pentru a fi depasite.