A inceput constructia primului aeroport spatial din lume

Data: 26/01/2012 | Autor: .

Stratolaunch Systems, firma omului de afaceri Paul G. Allen, cofondatorul Microsoft, a anuntat, zilele trecute, ca a inceput lucrarile la constructia hangarului si a Space Port-ului de unde va zbura SpaceX, primul avion privat care va opera curse turistice in spatiu.

Constructia de la Mojave Air va ocupa 92,640 metri patrati de cladiri in care va fi asamblat avionul. 20.250 de metri patrati vor fi asigurati pentru viitorul “Space Port”. Primul aeroport spatial din lume va fi construit pana in 2013.

Paul Allen a angajat peste 200 de specialisti care au lucrat la NASA si Agentia Spatiala Europeana pentru a dezvolta visul sau de-o viata – SpaceX, avionul cu care ne vom face vacantele in spatiu.

Avionul va folosi 6 motoare de Boeing 747 si va avea o autonomie de 1300 mile. Vehiculul conceput de Paul Allen va putea sa transporte peste 500 de tone si va avea o anvergura totala de 117 metri. Primele zboruri ar urma sa fie realizate peste 5 ani.

Avionul va fi construit de compania  SpaceX, operator privat care lucreaza cu NASA si care va trimite, incepand din februarie 2012, capsule orbitale catre Statia Spatiala Internationala.

Paul Allen a refuzat sa precizeze suma pe care a investit-o in acest proiect, multumindu-se sa spuna ca a fost mai mare decat cea investita in SpaceShipOne, primul avion suborbital, lansat in 2004, care a costat 25 de milioane de dolari

Gratie Stratolaunch Systems, „America va ramane in fruntea explorarii spatiului”, a declarat Paul Allen in timpul conferintei de presa organizate cu ocazia prezentarii acestui proiect, la Seattle. „Ne aflam in zorii unei schimbari radicale in industria spatiala, gratie acestui proiect”, a adaugat Allen.

Paul Allen a mai spus ca, „pentru prima data de la John Glenn incoace (unul dintre primii astronauti ai NASA), America nu poate sa isi trimita proprii astronauti in spatiu”, dupa retragerea din circulatie a navetelor spatiale americane, si este nevoita sa astepte pana cand SpaceX va prelua stafeta.