ITU Telecom World. Tehnologia 5G va reseta standardele în toate domeniile

Data: 12/09/2019 | Autor: .

ITU Telecom World. Tehnologia 5G va reseta standardele în toate domeniileTehnologia 5G va schimba modul în care percepem informația, în care folosim internetul, tehnologia, aplicațiile multimedia. Atunci când va fi implementată la nivel internațional, inclusiv în România, 5G va determina o adevărată revoluție tehnologică în aproape toate domeniile de activitate, de la telecomunicații la medicină, transport și educație, relatează GadgetReport.ro

,,Revoluția 5G”  a fost principala temă la ITU Telecom World, o platformă globală unde corporațiile și autoritățile vin să discute despre cele mai noi inovații din tehnologia informației și telecomunicații. Anul acesta, gazda ITU a fost Budapesta, iar echipa GadgetReport.ro s-a aflat acolo la invitația Huawei, sponsorul principal al evenimentului.

La conferință au fost prezentate cele mai noi tehnologii 5G, de la infrastructură la dispozitive, gadgeturi și aplicații dedicate.

În prim-plan s-a aflat tehnologia 5G dezvoltată de Huawei. Experții companiei au realizat zeci de demonstrații în care, printre altele, au arătat modul în care 5G ne va impacta viața, de la obiceiurile casnice, la job și partea de fun, cu jocuri și aplicații multimedia.

Tehnologia 5G este capabilă să ofere viteze de 3,77 Gb/s, faţă de maxim 350 Mb/s, cât oferă internetul 4G+.

Viteza incredibilă de transfer, ce va putea ajunge până la 10 GB pe secundă, va permite dezvoltarea la scară largă a serviciilor de streaming în format 4K, astfel că nu este exclus ca, în următorii ani, posturile TV să îşi treacă emisia pe internet.

Tehnologia 5G va permite, de asemenea, dezvoltarea maşinilor inteligente, a electrocasnicelor conectate la web şi, în general, a transferului de date la un nivel fără precedent, astfel încât accesul la informaţie va deveni instantaneu, indiferent de unde îl accesezi.

Dincolo de televizoarele, frigiderele, laptopurile, telefoanele și celelalte gadgeturi 5G, am putut testa la ITU Telecom World  și zona de gaming. Într-una dintre sesiuni, am jucat Assasins Creed Odysee conectat la un server cloud, iar performanța a fost una peste așteptări. Conectivitatea a fost instantă, fără niciun fel de lag, dovadă viteza incredibilă de transfer de date oferită de rețeaua 5G.

Dincolo de zona de testing, la ITU Budapesta s-a discutat despre investițiile din sectorul 5G, despre limitele tehnologiei, securitate și accesul liber la rețea.

Chaobin Yang, președintele liniei de producție a produselor Huawei 5G, și Andy Purdy, șeful securității în cadrul companiei Huawei, au subliniat faptul că, dincolo de speculații, echipamentele 5G oferă un mediu stabil și că temerile privind securitatea informației sunt doar speculații, fără acoperire în realitate.

Oficialii Huawei au atins, bineînțeles, și problema relațiilor companiei cu SUA.

ITU

Andy Purdy în cadrul forumului despre tehnologia 5G în cadrul ITU Telecom susținut în Budapesta

„Dorim ca măcar să ne fie oferită posibilitatea de a discuta cu Statele Unite, pentru a demonstra că temerile apărute în spațiul public privind securitatea echipamentelor sunt fără temei. În prezent, avem relații de business cu peste 130 de companii din întreaga lume, iar anul trecut am cheltuit peste 11 miliarde de dolari pentru achiziția de componente, multe dintre ele din America. Deci, dacă este privit în ansamblu, acest fapt denotă că nu Huawei are nevoie de America ci America are nevoie de Huawei, iar dacă aceste companii care lucrează cu Huawei vor înceta vânzarea produselor, se vor pierde aproximativ 40,000 de joburi în SUA.”, a declarat Andi Purdy.

,,Tehnologia 5G nu este nici pe departe mai nocivă decât vechile tehnologii 3G sau 4G. Dimpotrivă. Toate testele științifice au demonstrat că 5G nu are niciun efect semnificativ asupra sănătății”, a mai declarat oficialul Huawei.

În România, toți marii operatori de telefonie și date testează, în prezent, tehnologia 5G, și au fost lansate și primele oferte comerciale. Semnal 5G este oferit în unele zone din Capitală și pe Litoral. Un adevărat boom în materie este așteptat abia de anul viitor, însă totul depinde de modul în care companiile vor achiziționa licențele 5G scoase la vânzare de statul român.

Pe piața au apărut deja și primele terminale. Huawei a lansat, de exemplu, primul său telefon comercial 5G – HUAWEI Mate 20 X (5G). Echipat cu tehnologii de ultimă generație, precum procesorul Kirin 980, construit pe arhitectura de 7nm și Balong 5000, cel mai puternic chipset multi-mode 5G, noul smartphone Huawei permite acces la tehnologia de generația a 5-a (5G).