Lucrezi de acasă? Cum să ai un semnal Wi-Fi mai bun, un internet mai rapid

Dacă lucrezi de acasă în această perioadă, ca urmare a restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, probabil te-ai lovit deja de problemele cu internetul. Un semnal Wi-Fi stabil este absolut esential, mai ales dacă intri și în conferințe video. Cum faci să ai un semnal mai bun de internet? Află din tutorialul GadgetReport.ro

VERIFICĂ VITEZA

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să verifici lățimea de bandă. Intri pe Fast.com, de exemplu, sau pe Netograf.ro și vei afla dacă primești o viteză optimă.  Fast este deținut de Netflix și este un bun indicator al lățimii de bandă efective livrate pe dispozitiv.

Dacă ai sub 100 Mb/s, este nevoie să îți schimbi abonamentul sau să vorbești cu firma care îți asigură internetul. Ori viteza este sub cea contractată, și acolo ei sunt de vină, ori ai o problemă cu routerul. Dacă are mai mult de 3-4 ani, trebuie să-l schimbi!

Trebuie să mai știi un lucru. Chiar dacă ai un abonament Gigabit, nu vei obține această viteză decât dacă ai un router de calitate. Cel mai probabil, prin Wi-Fi, nu vei obține cu un router normal, ieftin, pe AC, mai mult de 600 Mbs. Însă și această viteză este excelentă pentru streaming video și cam tot ce faci pe laptop, telefon, consolă de jocuri sau smart TV.

Vrei să îți schimbi routerul? Câteva sfaturi esențiale dacă vrei internet rapid, acasă sau la birou

ACTUALIZEAZĂ SOFTWARE-UL ROUTERULUI

Un alt lucru pe care trebuie să-l verifici este ca software-ul instalat pe router este actualizat. Pentru a instala actualizarea, mergeți la interfața de administrare a routerului. Pentru majoritatea routerelor de consum, acesta va fi fie 192.168.1.1, fie 192.168.50.1. Dacă aveți un router mai nou care are un client mobil, puteți instala, de asemenea, o actualizare firmware.

PUNE ROUTER-UL ÎNTR-UN SPAȚIU LIBER

Important este, de asemenea, unde țineți routerul. Dacă ai routerul departe de laptop, trebuie să știi că semnalul Wi-Fi scade pe măsură ce te depărtezi de el.

Routerul trebuie plasat undeva in apropiere de mijlocul casei! Este esential ca routerul sa transmita semnalul in toate directiile, asa ca daca il pui intr-un colt sau langa fereastra, mare parte din semnal se va pierde. Asa ca, cel mai bine, monteaza-l undeva la o distanta egala de extremitatile casei tale.

Nu tine routerul pe podea si nici lipit de perete! Antenele routerului sunt gandite sa transmita semnalul in spatiu liber. Daca il pui pe perete sau pe podea, semnalul va trece foarte greu de suprafetele de beton, caramida etc. Cel mai bine este sa il pozitionezi la o inaltime de un metru, undeva pe o masuta sau pe un alt corp de mobilier, dar in niciun caz metalic.

Amplaseaza routerul in camera in care folosesti cel mai mult internetul! Cel mai bine in sufragerie, acolo unde iti petreci mare parte din timpul petrecut acasa. Vei avea cel mai puternic semnal.

Nu acoperi routerul cu nimic! Nu tine routerul intr-un dulap, pentru ca vei pierde din semnal. Chiar daca nu iti place cum arata, daca il acoperi cu ceva, undele radio transmise de el vor fi afectate, iar calitatea semnalului va fi mai slaba.

Tine routerul departe de alte electronice. Este posibil ca semnalul acestuia sa interfereze cu microundele, cu televizorul etc. Asa ca este posibil sa-l ecranezi. De asemenea, trebuie sa il tii departe de obiecte precum oglinzile sau acvariile, pentru ca vei pierde semnal.

Pune antenele routerului vertical! Daca ai un router cu doua-trei antene, tine-le pe toate vertical, nu le inclina. Antenele sunt programate sa transmita semanalul din pozitie verticala.

MĂSOARĂ CALITATEA SEMNALULUI

Masoara calitatea semnalului. Daca ai senzatia ca routerul nu ofera un semnal de calitate, foloseste aplicatii precum Cloudcheck,  NetX Network Tools,sau Amped’s Wi-Fi Analyticscare iti arata, pe o harta, in ce masura semnalul transmis de router ajunge in toata casa. Vei afla astfel unde trebuie sa il pui pentru a avea un semnal de calitate.

Cu NetX, de exemplu, vei afla, cu ușurință, dacă semnalele din alte surse Wi-Fi interferează cu propriul router. Cele mai multe routere sunt prevăzute cu două benzi – o bandă de 2,4 GHz care are o gamă mare, dar lățime de bandă limitată, și o bandă de 5 GHz cu o autonomie limitată, dar cu o lățime de bandă mai mare.

Pentru a schimba canalele pentru benzile de 2,4 GHz și 5 GHz, va trebui să vă conectați la interfața de administrare a routerului dvs. la 192.168.1.1 sau 192.168.50.1,să accesați setările Wireless sau Internet și să alegeți un canal. Va trebui să faceți acest lucru individual atât pentru benzile de 2,4 GHz cât și pentru cele 5GHz.

ACORDĂ PRIORITATE TRAFICULUI

O altă măsură este să utilizați QoS pentru a acorda prioritate traficului. Majoritatea ruterelor vă permite să acordați prioritate traficului pentru un anumit dispozitiv. Dacă jucați o mulțime de jocuri pe consola dvs. și doriți să minimizați decalajul, îi puteți atribui o prioritate mai mare.

Pentru a face acest lucru, va trebui din nou să vă orientați către interfața de administrare a routerului dvs. la 192.168.1.1 sau 192.168.50.1, selectați QoS și selectați dispozitivele. Unele routere vă permit să acordați prioritate unui serviciu – cum ar fi streamingul video sau jocurile de noroc – ceea ce face să fie mult mai ușor să configurați lucrurile.

CUMPĂRĂ UN NOU ROUTER

Tu de cand nu ti-ai mai schimbat routerul? Daca il ai de mai mult de cinci ani, e timpul sa il schimbi. Tehnologia a facut pasi importanti intre timp, asa ca este posibil ca aparatul sa nu mai faca fata noilor conditii. Daca vrei un semnal de calitate, atunci incearca sa cumperi un router de ultima generatie. Iar daca tot nu esti multumit de semnal, cumpara si un repeater, ca sa extinzi semnalul la maxim.

VREI UN ROUTER DE CALITATE?

Ți-ai cumpărat un smart TV OLED sau QLED, stai pe Netflix pe 4K, mai ai și unul-două PC&laptopuri în casă și 2-3 smartphone-uri conectate la wi-fi și simți că internetul merge tot mai prost? Cel mai probabil ai router vechi, care nu mai face față gadgeturilor tale. Este momentul să îl schimbi, iar dacă vrei un router care să îți asigure o performanță de top, cel puțin 3-4 ani de acum încolo, GadgetReport.ro îți recomandă ASUS RT-AX88U, un router pe noul standard dual-band WiFi 802.11ax, pregătit pentru Wi-Fi 6.

ASUS RT-AX88U este un router puternic, bine dotat, care va face față, cu siguranță, tuturor provocărilor. Îl folosim de 6 luni și, în acest timp, a reușit cu succes să gestioneze 3 smart TV-uri, un PC, trei laptopuri și 2 smartphone-uri conectate simultan, pe wireless, fără să înghețe niciodată.

N-am avut niciodată freeze-uri în Netflix și nici pe programele IPTV, iar în privința vitezei de transfer, ASUS RT-AX88U a optimizat fluxurile de date în așa fel încât am avut o bandă optimă pentru filme sau jocuri și semnal constant și stabil pentru telefoanele Galaxy S10 5G și Note 10+, ambele compatibile cu standardul Wi-Fi 6.

Detalii in materialul de mai jos.

Vrei un router de calitate? ASUS RT-AX88U, un gadget Dual Band AX, pentru acasă sau birou