Mașina zburătoare AirCar a efectuat, cu succes, primul test cu pasageri

Data: 30/06/2021 | Autor: .

Compania Klein Vision a testat, cu succes, primul zbor cu pasageri între două localități din Slovacia. Mașina zburătoare AirCar a transportat doi pasageri de la Nitra la Bratislava.

Stefan Klein, fondator și CEO al companiei de cercetare și dezvoltare Klein Vision, și-a condus prototipul AirCar pe aeroportul internațional Nitra din Slovacia.

Klein a zburat apoi timp de 35 de minute către Bratislava și, după ce a aterizat pe aeroportul orașului, a condus vehiculul cu doi pasageri în centrul orașului.

Mașina zburătoare AirCar a efectuat deja peste 140 de zboruri de test, însă experimentul din această săptămână a fost cel mai ambițios efort al echipei până în prezent.

Prin simpla apăsare a unui buton, vehiculul dual-mode se retrage / își desfășoară aripile și coada în doar 135 de secunde, permițându-i să ruleze precum o mașină sau să decoleze la fel ca un avion.

AirCar-ul folosește un motor BMW, pe benzină, și o elice fixă. Are o viteză maximă de croazieră de 190 km / h și a zburat până la 2.500 de metri altitudine.

Stefan Klein estimează că următoarea versiune a AirCar va avea o viteză maximă de croazieră de 300 km / h și va putea călători până la 1.000 de km cu un singur plin de combustibil.

În ultimii ani a crescut interesul pentru așa-numitele „mașini zburătoare”. Deși majoritatea vehiculelor pot zbura doar puține au capacitatea de a se transforma într-un automobil capabil să ruleze în condiții normale pe drumurile publice.

Spre deosebire de AirCar, multe dintre vehicule pot decola și ateriza vertical, făcându-le ideale pentru călătorii în zonele urbane. De asemenea, sunt electrice, în timp ce AirCar necesită în prezent benzină.

„Acest zbor începe o nouă eră a vehiculelor cu transport dublu”, a spus inventatorul, într-un comunicat.

Mașina zburătoare AirCar a efectuat, cu succes, primul test cu pasageri

Pentru ca vehiculul unic al lui Klein să intre în exploatare, va trebui mai întâi să convingă autoritățile de reglementare de siguranța și durabilitatea acestuia. În plus, cei care îl cumpără vor trebui să aibă atât un permis de pilot, cât și un permis de conducere auto.

Având în vedere toate acestea, poate trece ceva timp înainte să vedem mașina zburătoare a lui Klein pe drumurile noastre și pe cer, dar cu siguranță putem fi cu toții de acord că este o realizare tehnică remarcabilă.