Misiune istorica. Robotul Curiosity a ajuns pe Marte (VIDEO)

Data: 6/08/2012 | Autor: .

Robotul spatial Curiosity a ajuns luni pe Marte, dupa o calatorie de 8 luni. Acesta urmeaza sa caute semne ca mediul panetei rosii ar fi putut fi, de-a lungul istoriei, propice pentru dezvoltarea vietii, relateaza Reuters.

Curiosity sau „Mars Science Laboratory” (MSL) este cel mai bine dotat laborator stiintific trimis pana acum pe o planeta indepartata.

Robotul a atins suprafata martiana la ora 5:31 UTC, aterizand la poalele unui munte ce se inalta din craterul Gale, asezat in emisfera sudica a planetei Marte.

Curiosity, care cantareste 900 kg, este de doua ori mai lung si de cinci ori mai greu decat predecesorii sai Spirit si Opportunity, si este echipat cu zece instrumente stiintifice. Este echipat cu un brat cu camere de inalta definitie si un laser pentru studierea tintelor aflate la o distanta de sapte metri, relateaza Hotnews.

Robotul care se deplaseaza pe sase roti poseda si un brat articulat de 2,1 metri capabil sa foreze pana la o adancime de sase centimetri in roca, o premiera pentru Marte. Esantioanele culese vor fi analizate intr-unul dintre cele doua laboratoare din interiorul robotului.

Alte instrumente vor cerceta mediul pentru a detecta in special prezenta metanului, adeoseori legat de prezenta vietii pe Pamant si a unui gaz deja detectat pe Marte in anumite sezoane.

Curiosity va masura, de asemenea, si radiatiile care ar putea afecta viitoarele misiuni umane pe Marte. Robotul dispune si de o statie meteo.

Pe perioada misiunii de exploare, prevazuta a dura doi ani terestri – un an martian – robotul, alimentat de un generator nuclear, va incerca sa descopere daca mediul martian poate fi propice dezvoltarii unei vieti microbiene.