Misterul pietrelor mişcătoare! Explicaţia bulversantă dată de experţi (VIDEO)

Data: 17/09/2014 | Autor: .

pietreDoi cercetători americani susţin că au rezolvat misterul deplasării pietrelor de pe fundul lacului secat din Death Valley, California. James Norris şi Richard Norris au găsit o explicaţie cel puţin inedită la unul dintre fenomenele care suscită, de zeci de ani, atenţia lumii ştiinţifice.

Bolovani care îşi mişcă poziţia peste noapte, pietre care se deplasează în zig-zag pe zeci de metri, formaţiuni bizare şi trosnete regulate! Sunt fenomenele care au atras ca un magnet sute de cercetători şi pasionaţi ai teoriilor SF pe fundul lacului secat din Racetrack Playa, din Death Valley National Park (SUA).
Paleobiologul James Norris a declarat pentru revista Nature că la mijloc ar fi o explicaţie simplă, de-a dreptul banală.
„Deplasarea acestor roci este stimulată de foițe subțiri, transparente de gheață formate la suprafața solului în zilele răcoroase și însorite”, afirmă Norris, care a botezat fenomenul cu denumirea „ice shove” („împingerea gheții”).
„Sunt uimit de ironia care rezidă din toate acestea.Într-un ținut în care precipitațiile totalizează doi centimetri pe an, rocile sunt împinse în jur prin mecanisme văzute de obicei în climatele arctice”, a mai spus acesta.

Urmăriţi mai jos un documentar foarte interesant despre acest fenomen.