Nasterea unui gigant. Morgan Stanley va evalua Romtelecom

Data: 9/09/2011 | Autor: .

Actionarii Romtelecom au selectat compania Morgan Stanley pentru a evalua cea mai buna solutie pentru pachetul de 45% din actiuni, detinut de statul roman. Demersul reprezinta, in fapt, un nou pas spre fuziunea companiei cu Cosmote, sub umbrela nemtilor de la Deutsche Telecom.

 

“Selectia s-a realizat pe baza acordului dintre actionarii Romtelecom, OTE si MCSI, din 1 iulie 2011, de a angaja consultanti pentru procesul de evaluare a principalelor optiuni ale actionarilor (fie fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote si listarea noii entitati la bursa sau listarea directa a Romtelecom la bursa sau orice alte optiuni posibile). Aceasta banca va incepe negocierea contractului aferent cu Romtelecom”, au anuntat oficialii operatorului de telecomunicatii.

Comunicatul lasa de inteles ca grecii de la OTE si sefii lor de la Deutsche Telecom vor sa afle cum pot sa scape mai repede de statul roman din afacerea Romtelecom, in conditiile in care vor sa isi uneasca business-urile din Romania.

Statul va fi scos de la Romtelecom ori prin achizitia directa a pachetului de 45% din actiunile Romtelecom (detinut de stat), ori prin preluarea actiunilor de pe piata libera, prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti.

Surse din piata declarau, recent, ca in cadrul negocierilor cu statul roman, Cosmote-Deutsche Telekom ar fi oferit 300 de milioane de euro pentru pachetul de 45% din actiunile Romtelecom, iar autoritatile ar fi vrut cel putin 1 miliard de euro.

Morgan Stanley ar urma sa ia locul arbitrului in acest diferent. Interesant este ca, recent, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat ca vanzarea actiunilor Romtelecom nu ar reprezenta o urgenta. Autoritatile spera ca, odata adunat business-ul sub o singura cupola, actiunile pe care le detin la Romtelecom (45,99%) sa capete o valoare mai mare, avand in vedere viitoarea oferta quad play ce va fi lansata, cel mai probabil, sub brandul T-Mobile.

Daca se va ajunge la un acord de vanzare, iar acest lucru este asteptat pana la finele anului, avand in vedere «foamea de bani » de la Palatul Victoria, nemtii vor avea unda verde pentru a integra Romtelecom, Cosmote, NextGen si Dolce si retelele de magazine Romtelecom si Germanos sub o singura umbrela, ce ar urma sa aiba o cifra de afaceri de peste 1,1 miliarde de euro anual si peste 11 milioane de abonati la telefonie, Internet si televiziune.

„Va fi cel mai puternic jucator de pe piata de quad play (care combina servicii de telefonie fixa, mobila, Internet de mare viteza, fix si mobil si televiziune)”, a declarat, recent, Liviu Nistoran, fostul presedinte al Autoritatii de reglementare in comunicatii.

OTE a anuntat, de altfel, oficial, ca vrea ca pana in 2012 sa devina principalul furnizor de servicii din Romania.

 

Cosmote+Romtelecom=T-Mobile

Odata concentrat business-ul, nemtii ar urma sa il rebranduiasca, cel mai probabil, sub umbrela T-Mobile. Acest lucru ar putea sa se intample in 2012.

GadgetReport.ro a descoperit, pe site-ul T-Mobile, dovezi privind aceasta intentie. Intr-un material dedicat investitorilor in care este prezentata strategia operatorului german pentru perioada 2009-2013, Romania apare drept destinatie aflata sub umbrela T-Mobile, alaturi de Polonia, Ungaria si Bulgaria. Vedeti materialul aici.

O noua confirmare privind intentiile T-Mobile este faptul ca site-ul www.t-mobile.ro a devenit activ, prezentand detalii despre operatiunile Deutsche Telekom. Cititi mai multe  amanunte aici.

Oficialii Romtelecom au declarat, pentru GadgetReport.ro, ca prezentarea gasita pe site-ul DT  este o informatie publica si nu indica intrarea iminenta a T-Mobile in Romania.