Necrologul tehnologic: 10 gadgeturi care vor muri in 2012

Data: 29/12/2011 | Autor: .

 

PCworld a realizat un top al produselor, tehnologiilor si brandurilor de la care ne vom lua la revedere cel mai probabil in 2012. Pe lista apar memoriile Flash USB, ochelarii 3D, dar si tablete si tehnologii de la HP, RIM si Yahoo.

 

Adio WebOS!

 

WebOS, sistemul de operare dezvoltat de HP, isi va inceta existenta in 2012. Lansat cu mare pompa si multe sperante odata cu dispozitivele Palm, sistemul a pierdut insa cursa tehnologica cu iOS-ul celor de la Apple si Android-ul dezvoltat de Google. Fara sustinere din partea dezvoltatorilor de aplicarii, WebOS si-a dat obstescul sfarsit.

 

Adobe Flash

 

Adobe va ingropa, in 2012, aceasta tehnologie in conditiile in care ea nu a fost adoptata de toata lumea (vezi cazul Apple) si a prezentat multe probleme, de la crash-uri cand iti era lumea mai draga, la update-uri neconvingatoare.

 

Tableta BlackBerry

 

BlackBerry Playbook, tableta companiei RIM va disparea de pe piata in luna decembrie 2012. Lansata in aprilie 2011, Playbook s-a bucurat de review-uri elogioase din partea site- urilor de specialitate, insa pasionatii de tehnologie nu s-au inghesuit s-o achizitioneze. Chiar daca pretul a scazut de la 500 de dolari la 200 de dolari, vanzarile au ramas mult sub asteptari.

 

RIM, pe calea falimentului

 

Research in Motion are zilele numarate, potrivit expertilor de la PCworld.com. Compania a esuat in tentativa de a veni cu produse novative intr-o piata in care concurenta este tot mai puternica. Telefoanele Blackberry sunt cu cel putin o clasa tehnologica sub nivelul produselor rivale dezvoltate de Apple sau Samsung.

 

Memoriile Flash USB

 

Serviciile de cloud-computing si cele care ofera stocarea online a datelor vor face, in mod inevitabil, ca memoriile flash USB sa devina inutile. Este doar o chestiune de timp.

 

GPS-urile

 

GPS-urile in genul dispozitivelor dezvoltate de Garmin sau TomTom vor disparea, treptat, din piata. Motivul? Concurenta acerba facuta de smartphone-uri. De ce ar mai cumpara cineva un gadget de acest tip in conditiile in care, pe telefon are toata tehnologia necesara.

 

Ochelarii 3D

 

Cu toate ca tehnologia 3D este la moda, ochelarii 3D ii fac pe oameni sa arate ingrozitor. In conditiile in care au aparut deja telefoane mobile, console si televizoare care afiseaza imagini in trei dimensiuni fara sa necesite ochelari 3D, acestia vor disparea in 2012.
 Aparatele de tip point-and-shoot si playerele MP3

 

Pe masura ce telefoanele mobile sunt dotate cu camere video si baterii din ce in ce mai avansate, aparatele de tip point-and-shoot si playerele MP3 isi pierd din utilitate. In loc sa cumpere si sa care cate trei gadget-uri, din ce in ce mai multi utilizatori prefera sa-si achizitioneze telefoane de ultima generatie precum iPhone-ul 4S.

 

CD-urile

 

O tehnologie care, spun specialistii, trebuia de mult ingropata. Intr-o lume in care USB-urile si, mai nou, tehnologia de salvare on-cloud au devenit banale, existenta CD-urilor nu se mai justifica. Cine ar mai imprima date pe un disc de numai 700 MB?

 

Filmele DVD si playerele 

Alte doua tehnologii care au fost depasite de progresul tehnologic. S-a ajuns deja la tehnologia HD, iar playerele au trecut in mediul virtual. E mult mai simplu si mai ieftin sa vezi un film online sau sa il descarci pe un stick pe care sa il rulezi pe televizor decat sa investesti intr-un aparat care nu stie sa faca nimic in plus.

 

Lista PCMagazine.com mai include alte 7 tehnologii si gadgeturi care si-ar putea da obstescul sfarsit in 2012. Printre acestea se afla, in mod surprinzator, gigantul Yahoo si software-ul Windows Vista. Le puteti vedea aici.