Nintendo 3DS vs. Sony PlayStation Vita. O lupta acerba pentru suprematie in 2012

Data: 18/09/2011 | Autor: .

 

Sony pregateste lansarea, in decembrie, a consolei de jocuri PlayStation Vita, un concurent direct pentru Nintendo 3DS. Potrivit specialistilor, batalia dintre cei doi giganti se anunta extrem de interesanta, in conditiile in care o buna parte din piata a fost deja adjudecata de smartphone-uri, tot mai performante pe segmentul jocurilor. Din tot acest razboi, cel mai mult vor avea de castigat consumatorii – preturi mai mici, jocuri mai multe etc.

TokyoGame Show a oferit o imagine destul de clara a modului in care se va duce batalia pe piata consolelor mobile de jocuri. Sony a anuntat lansarea, pe 17 decembrie, pe piata japoneza, a noii console PlayStation Vita, cu 26 de titluri disponibile initial si alte aproximativ 100 de titluri in dezvoltare. Ulterior, consola va intra si in SUA si Europa.

Printre cele mai interesante jocuri care vor fi lansate in decembrie pentru Vita se afla Ultimate Marvel Vs. Capcom 3 (cu acelasi continut ca versiunea PS3),  Uncharted: Golden Abyss ,Ridge Racer , Katamari Damacy  etc. In 2012, vor fi disponibile alte cateva zeci de jocuri printre care Final Fantasy X-HD,  Street Fighter X Tekken , Metal Gear Solid HD Edition , Super Monkey Ball ,Little Big Planet  si Wipeout 2048 .

Noua consola PlayStation Vita (182.0 x 18.6 x 83.5mm), dotata cu un procesor quad core ARM Cortex A9, un ecran OLED touch de 5 inchi si rezolutie de 960 x 544, si conexiuni Wi-Fi, 3G, va fi comercializata la un pret estimat de 325 de dolari. Mai multe detalii despre noua consola puteti citi aici.

Nintendo, principalul concurrent al Sony, nu a stat cu mainile in san. A redus pretul consolei lansate in primavara de la 250 dolari la 179 dolari si a anuntat o lista lunga de jocuri pentru 3DS.

In aceasta toamna vom vedea, printre altele, Super Mario 3D Land si Kart Mario 7, iar anul viitor Metal Gear: Solid Snake Eater 3D , Kid Icarus Uprising , Resident Evil: Apocalipsa , si Tekken 3D Prime Edition.

Nintendo a anuntat, totodata, mai multe upgrade-uri, de la introducerea unui controler SlidePad, la lansarea unei versiuni de culoare roz si o actualizare firmware, in noiembrie, care va permite utilizatorilor sa inregistreze video 3D.

Deciziile au fost inspirate, dovada ca vanzarile consolei au crescut in august cu 260% in SUA si Europa. Vezi detalii aici.

Batalia pentru cea mai buna consola

Potrivit analistilor, cele doua console vor duce o lupta acerba pentru suprematie in 2012. Ted Pollak, analist senior la Jon Peddie Gaming Research, a declarat ca adevarata batalie se va duce in segmentul de marketing.

“Ambele console vin cu specificatii optime astfel ca va conta foarte mult modul in care vor fi promovate. Si pretul reprezinta un factor important, iar aici 3DS are un avantaj. Nu este exclus insa ca si Sony sa vina cu o miscare similara, sa reduca preturile”, a afirmat acesta.

Pe de alta parte, va conta foarte mult cine va reusi sa atraga mai multi adepti in jurul comunitatilor. “Sony, cu PlayStation, are un avantaj in fata Nintendo insa scandalul parolelor sparte risca sa ii afecteze aceasta pozitie”, a mai spus analistul.

Expertul spune ca atat Sony cat si Nintendo vor avea, in 2012, si un alt concurent puternic – smartphone-ul.

“Jocurile pe telefoane mobile atrag tot mai multi adepti asa ca cei doi jucatori vor trebui sa vina cu argumente serioase pentru a-i determina pe consumatori sa cumpere si o consola de jocuri pe langa un telefon performant”, a mai spus Pollak.