Nissan a dezvoltat masina care se conduce singura (VIDEO)

Data: 29/11/2013 | Autor: .

nissanautonomousdrive-gadgetreport

Nissan a anuntat dezvoltarea unui sistem care permite conducerea unei masini fara ajutorul unui sofer. Montat pe un Nissan Leaf, “Advanced Driver Assist System” a reusit sa conduca masina, pe o autostrada, cu pana la 80 de kilometri/ora, fara niciun fel de incident.

Nissan a invitat autoritatile din prefectura Kanagawa sa participe la un test cu masina cu pilot automat.

In cadrul testului, masina a reusit performanta de a rula 3,2 kilometri in sistem autonom, pe o autostrada, cu viteza medie de 80 de kilometri pe ora. Mai mult, masina a fost capabila sa depaseasca automobilele care mergeau mai lent si sa se descurce in cozile de pe autostrada.

Potrivit inginerilor de la Nissan, sistemul se foloseste de GPS si de o serie de senzori laser si camere montate pe masina pentru a aduna date si a le interpreta cu ajutorul programului de pilotaj.

In urma analizei, sistemul este capabil sa ia cele mai bune decizii aproape instant, astfel ca este aproape imposibil ca masina sa faca accidente din vina ei.

Potrivit expertilor, sistemul este inca la inceput, iar dezvoltarea lui va mai necesita cativa ani pana sa fie implementat pe masinile de serie. Termenul optimist este 2020.

Cert este ca masinile care se conduc singure reprezinta viitorul in materie de transport rutier, afirma inginerii de la Nissan. Reamintim ca si Google lucreaza la un astfel de proiect.