Nokia vrea sa scape de telefoanele de lux Vertu

Data: 8/12/2011 | Autor: .

Nokia a angajat banca americana Goldman Sachs sa ii caute un client pentru divizia de telefoane de lux Vertu. Decizia vine pe fondul problemelor financiare grave cu care se confrunta concernul finlandez.

 

Nokia a pierdut trenul tehnologiei si acum se zbate sa scape de toate afacerile devenite, peste noapte, neprofitabile. Dupa ce a inchis mai multe fabrici, inclusiv cea din Romania, unde producea telefoane ieftine, fara cautare, acum incearca sa scape si de «Perla Coroanei », divizia de telefoane de lux Vertu.

 

Motivul? In vremurile bune, aceste telefoane se vindeau ca painea calda, fiind apanajul bogatilor. Vertu era considerat un brand exclusivist si, chiar daca din punct de vedere tehnologic nu rupea gura targului, telefonul Vertu compensa prin materialele folosite – aur, argint, diamante, safire.

 

Astfel, telefonul era privit mai mult un accesoriu de lux decat ca un obiect functional, necesar zi de zi.

 

Odata cu recesiunea, vanzarile Vertu au scazut drastic, dovada ca Nokia cauta cu disperare pe cineva dispus sa preia businessul extrem de profitabil in trecut (venituri de 268-402 milioane dolari/anual) devenit, intre timp, o «gaura neagra».

 

Reuters, care prezinta informatia pe surse, nu da niciun fel de detalii privind posibilii cumparatori, precizand doar ca exista cateva fonduri de investitii interesate.

 

Indiferent cine va prelua Vertu, va avea serios de munca. Designul telefoanelor este depasit, iar aurului si diamantele nu pot compensa decat in parte nevoia utilizatorilor de performanta.