O noua runda a razboiului patentelor: Apple pierde o disputa cu Motorola in justitia germana

Data: 5/11/2011 | Autor: .

Razboiul patentelor din industria IT a intrat intr-o noua era, iar Apple, care a fost pana acum favoritul disputelor legale, a inregistrat prima infrangere.

Justitia germana a decis in favoarea Motorola intr-o cauza ce priveste violarea de catre Apple a doua patente ce privesc tehnologiile wireless.

Teoretic, ambele patente sunt atat de fundamentale incat ar afecta fiecare iPhone si iPad vandut de Apple, iar, potrivit legislatiei germane, decizia instantei ar duce la o incetare imediata a vanzarii acestor dispozitive in aceasta tara.

Totusi, potrivit unei declaratii emise de Apple pentru Cnet, decizia este una procedurala si nu afecteaza „abilitatea noastra de a face afaceri sau a vinde produse in Germania”.

In lumina ultimelor evenimente, cumpararea Motorola Mobility de catre Google in august pentru peste 12 miliarde de dolari face din ce in ce mai mult sens.

Analistii din piata au spus mereu ca Google a investit aceasta suma in primul rand pentru portofoliul de cateva mii de patente al companiei asiatice, care ii le va permite pe viitor producatorilor de terminale Android sa se apere de procesele deschise de Apple.

Conflictul juridic dintre Apple si producatorii de terminale Android are o istorie indelungata, cele mai multe procese fiind intentate de compania americana sud-coreenilor de la Samsung. Apple ii acuza pe acstia ca au copiat designul si functionalitatile smartphone-urilor si tabletelor iPhone si iPad in modelele din seria Galaxy. In replica, cei de la Samsung ii acuza pe Apple de incalcarea mai multor patente din zona telecomunicatiilor.

In prezent, intre cele doua companii exista deschise 23 de procese, in tari precum Franta, Japonia, Germania, Coreea de Sud si Statele Unite.

Pana acum, Apple pare sa fi iesit invingatoare in disputele cu cei de la Samsung. Compania americana a reusit sa blocheze vanzarile tabletei Galaxy Tab 10.1 in Germania si sa provoace retragerea modelului Galaxy Tab 7.7 din targul IFA Berlin.

Razboiul juridic dintre Apple si producatorii de terminale Android nu pare a se incheia prea curand. Chiar daca producatorii de terminale Android par a avea castig de cauza pe zona patentelor ce privesc industria telecom, Apple domina clar razboiul patentelor ce privesc design-ul, interfata si functionalitatile produselor. Acestia au reusit recent sa patenteze tehnologia „slide to unlock”, prezenta, practic, pe mai toate smartphone-urile moderne. Ulterior, Apple a reusit sa patenteze chiar si tehnologia multitouch.

Decizia instantei germane, impreuna cu o explicatie detaliata asupra acesteia, pot fi citite pe blogul Foss Patents, specializat in probleme juridice legate de patentele din zona tehnologiei.