Noul Tesla Model S va comuta automat între modurile de condus

Data: 30/01/2021 | Autor: .

Noul automobil electric Tesla Model S va aduce, în premieră, o caracteristică neconvențională și care a stârnit deja controverse în lumea auto. Mașina va comuta automat între modurile de condus. ,,Va exista o opțiune pentru schimbarea modurilor de conducere pe ecranul tactil’’,a declarat CEO-ul Tesla, Elon Musk.

„Mașina va anticipa direcția conducerii în funcție de obstacolele pe care le vede, context și traseu”, a scris Musk, pe Twitter. „Va fi o misiune foarte ușoară. După ce ați condus în modul automat, o să vi se pară foarte enervant să vă întoarceți și să folosiți un schimbător de viteze!”

Un document intern Tesla, obținut de Electrek, prezintă, în detaliu, inovația promovată de Musk:

,,Vehiculul își folosește senzorii de pilot automat pentru a determina în mod inteligent și automat modurile de conducere intenționate și a le selecta. De exemplu, dacă partea din față a modelului S / X este orientată către un perete de garaj, va detecta acest lucru și va trece automat la Reverse după ce șoferul apasă pedala de frână’’.

Tesla Model S

Tesla Model S

Producătorii de automobile au testat în ultimii ani zeci de variante pentru a face mașinile mai ușor de condus. Multe companii au renunțat la schimbătorul clasic de viteze în favoarea unui buton amplasat pe tabloul de bord sau al consolei centrale.

Alții au încercat să amestece hardware și software, dar nu a mers bine. Fiat Chrysler a trebuit recheme peste 1 milion de Jeep-uri, Dodges și Chryslers, deoarece interfața de conducere automată a dat erori majore.

Un nou volan, sub formă de U

,,Îndepărtarea schimbătorului PRND face parte dintr-o revizuire mai largă a designului interior al vehiculelor, alături de noul volan, sub forma literei U’’, afirmă Tesla.

Roadshow afirmă că decizia Tesla privind introducerea noului volan a atras deja interesul Administrației Naționale pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi, care ar putea declanșa o investigație.

foto) Premieră: Tesla Model S şi Model X facelift, cu volan revoluţionar! Iată cât costă în România

„Producătorii trebuie să certifice vehiculele lor pentru a îndeplini standardele federale de siguranță aplicabile autovehiculelor. Agenția discută continuu cu producătorii pentru a identifica potențiale probleme de siguranță”.

În timp ce standardul federal de siguranță al autovehiculului numărul 102 precizează secvența specifică a PRND, nu există nicio altă reglementare care ar putea interzice lui Tesla să renunțe la schimbătorul clasic.

Tesla Model S 2021

Tesla Model S 2021

În 1999,  într-un răspuns către BMW legat de despre utilizarea metodelor alternative de selectare a treptelor de viteză, cum ar fi ecranele tactile, tastaturile sau comenzile vocale, NHTSA afirma că ,,ne îngrijorează faptul că, pe măsură ce noile modele de transmisii automate care nu utilizează o manetă de schimbare vin pe piață, nu există mecanisme care să împiedice comutarea greșită a comenzilor’’.

Vizită într-un showroom Tesla. Vezi modelele care vor ajunge în România