Un obiect neidentificat a lovit planeta Jupiter. Aşa au dispărut dinozaurii

Un obiect neidentificat a lovit planeta Jupiter

Un astronom amator din Austria a reuşit să capteze imagini cu un obiect luminos care se loveşte de suprafaţa planetei Jupiter, relatează GadgetReport.ro

Astronomul a surprins imaginile cu un telescop de 20 de centimetri şi le-a postat pe internet. O confirmare privind evenimentul astronomic a venit imediat din Irlanda, unde un alt telescop a surprins evenimentul din spaţiu.

Experţii spun că, pentru a înţelege semnificaţia acestuia, trebuie să luăm în calcul faptul că Jupiter are o masă semnificativ mai mare decât Pământul, astfel că obiectul care a lovit planeta ar putea fi unul uriaş.

Potrivit expertului Phil Plait, de la Bad Astronomy, cel mai probabil a fost vorba de un asteroid sau de resturile unei comete.

„Ca să înţelegeţi efectele, luaţi în calcul că Jupiter atrage o energie de impact de 25 de ori mai puternică decât pe Pământ. Asteroidul care a căzut pe Terra, în Chelyabinsk-Rusia, în 2013, a avut un diametru de 19 metri şi a provocat o explozie similară cu cea a unei bombe de 500.000 de tone de TNT. Înmulţiţi cu 25 şi veţi înţelege efectele impactului dintre obiectul luminos şi suprafaţa planetei Jupiter”, a explicat acesta, citat de Science Alert.

O astfel de explozie a dus, în preistorie, la dispariţia dinozaurilor de pe Pământ. Ce s-ar întâmpla dacă un astfel de obiect cosmic ar lovi acum Terra? Specialiştii spun că, cel mai probabil, ar duce la un cataclism mondial, iar oamenii ar deveni istorie.

Dincolo de impactul cu un asteroid uriaş, potrivit ultimelor date ale NASA, în limita a 193 de milioane de kilometri de jur împrejurul Pământului există aproximativ 19.000 de obiecte de dimensiuni medii care pot reprezenta, de asemenea, un pericol pentru Terra.

Asteroizii de dimensiuni medii se încadrează între 330 şi 3.300 de metri diametru. La o asemenea dimensiune, asteroidul ar putea distruge o zonă de dimensiunea unui oraş, dacă ar lovi Pământul.

Unul dintre asteroizii care a pus lumea pe jar este Apophis, care are diametrul de 270 de metri şi se preconizează că va trece foarte aproape de Pământ în anul 2036. Un alt asteroid este 2011 AG5, un potenţial impact fiind preconizat pentru data de 5 februarie 2040.

Asteroidul care a provocat extincţia dinozaurilor acum 65 de milioane de ani avea nouă kilometri lăţime. Pentru comparaţie, 2011 AG5 are aproximativ 140 de metri lăţime.