Parada robotilor – cele mai interesante 6 prototipuri din 2011

Data: 13/12/2011 | Autor: .

In ultimele trei luni, de la lansarea oficiala a site-ului, GadgetReport.ro v-a prezentat cateva dintre cele mai interesante prototipuri de roboti care, din multe puncte de vedere, prefigureaza viitorul.

De la robotii jucarie, dedicati celor mici, la robotii militari care ar putea duce razboaiele viitorului. La final de an, am incercat sa realizam o selectie a celor mai interesante concepte.

1. Robotul care merge pe bicicleta

Inventatorul japonez Masahiko Yamaguchi a realizat un robot care este in stare sa isi corecteze miscarile in asa fel incat sa iti tina echilibrul pe o bicicleta. Potrivit expertilor, performanta tehnica reprezinta un pas urias pentru evolutia tehnologiei.

Robotul, botezat TAG201, foloseste mai multi senzori care controleaza miscarea si balansul.

2.Telesar, robotul care te transforma in cyborg

Cercetatorii de la Universitatea Keio din Japonia au prezentat prototipul unui robot care transfera comenzile umane in lumea tehnologiei. Telesar este primul robot controlat de om prin intermediul unei camere 3D si a unor senzori care copie miscarile naturale ale corpului uman.

Robotul iti permite sa efectuezi diverse operatiuni, sa vezi prin intermediul camerelor video, sa manevrezi lucruri si sa comunici prin intemediul sintetizatorului de sunet.

Telesar ar urma sa fie folosit in medii dificile, in zone de pericol, dar si in chirurgie. Prototipul este inca in faza de dezvoltare, inginerii japonezi promitand ca in 2012 vor veni cu o versiune si mai performanta.

3. PETMAN, robotul. “Razboiul Stelelor” este aproape

BostonDynamics a dezvoltat proiectul unui robot militar antropomorf cu adevarat iesit din comun. Se misca atat de natural si dezvolta actiuni care il propun in poll-position pentru titlul de cel mai spectaculos proiect creat vreodata.

Din imaginile pe care le puteti urmari in clipul de mai jos rezulta ca Petman (Protection Ensemble Test Mannequin) poate efectua miscari aproape umane, de la aplecari, ridicari, genoflexiuni si flotari la alergat.

Proiectul este dezvoltat de Boston Dynamics impreuna cu Measurement Technologies Northwest, Oak Ridge National Lab si MRIGlobal.

Intr-o prima faza, robotul va testa imbracamintea cu protectie chimica insa nu este exclus ca, pe viitor, sa fie “antrenat” in misiuni reale de lupta.

4. Kibo 2.0, robotul care zambeste si ofera imbratisari

Centrul pentru Robotica KIST a prezentat, la Robot World 2011 din Coreea de Sud, noul prototip al deja celebrului robotel Kibo.

Ajuns la a treia versiune, dupa cele din 2005 si 2007, noul Kibo 2.0 vine cu o multitudine de aptitudini noi fata de precedentele prototipuri.

Inalt de 1,20 cm si cantarind 48kg, Kibo este capabil sa se miste mult mai usor, recunoaste “prietenii” pe care ii recunoaste prin intermediul camerei video si a sintetizatorului de voce, si, poate cel mai interesant, ofera o multitudine de actiuni umane, de la zambete la imbratisari etc.

5. EVOLTA, robotelul Panasonic care va realiza un triatlon de 230 km

Panasonic a anuntat a patra editie a provocarii sale Evolta World Chalange, in cadrul careia robotelul Evolta va parcurge un circuit triatlon de 230 de kilometri.Probele circuitului de triatlon vor presupune inot, mers pe bicicleta si alergare.

Pentru a realiza acest lucru, Panasonic a incheiat un parteneriat cu creatorul de roboti Tomotaka Takahashi, care va crea trei versiuni distincte Evolta.

6. Messi, robotul. Cum arata viitorul fotbalului?

Fotbalul urmatorului deceniu ar putea aduce primii jucatori-roboti. Expertii de la Universitatea din Pennsylvania si Virginia Tech au realizat un nou concept de robot, care, dupa cum se misca, ar putea reprezenta, in viitor, jucatorul ideal, Messi-robotul.

Expertii de la Team DARwIn afirma ca tehnologia este inca la inceput, iar viitoarele generatii de nano-fotbalisti se vor misca mult mai «natural».
Cu inteligenta lui Zidane, oportunismul lui Inzaghi si driblingurile lui Messi, n-ar fi exclus ca, in urmatorii 10-15 ani, sa vedem si primii jucatori “profesionisti”.

Asta, bineinteles, daca fotbalul va accepta noile cuceriri ale tehnologiei sau va ramane un sport dedicat exclusiv oamenilor.