Pelerina de invizibilitate a lui Harry Potter a devenit realitate

Data: 15/11/2022 | Autor: .

Pelerina de invizibilitate a lui Harry Potter a devenit realitate

Compania britanică Vollebak, fondată de Steve si Nick Tidball, a lansat prototipul unei jachete cu adevărat ieşită din comun. Frații Tidball au creat ceva foarte asemănător cu o mantie de invizibilitate din filmele fantastice. Ei o numesc jacheta de camuflaj termic.

Prototipul de pelerina de invizibilitate este o haină albă cu benzi verticale gri închis.

Trei ani de cercetări și o mulțime de materiale foarte scumpe au fost folosite pentru jacheta de camuflaj termic inventată de Steve și Nick Tidball, potrivit The Guardian.

Fiecare dintre ele este formată din 100 de straturi de grafen, cel mai conductor material din lume și unul dintre cele mai scumpe.

Confecționarea jachetei a costat aproximativ 100.000 de lire sterline și a fost nevoie de trei ani pentru a ajunge în acest stadiu.

Peticele de grafen pot fi programate individual, pentru a emite diferite niveluri de radiații termice, pentru a se integra în mediul înconjurător.

Următorul pas a fost reducerea dimensiunii petelor, astfel încât un obiect să se poată amesteca în împrejurimi mai complexe – de exemplu, o persoană într-o pădure.

Din nou, este vorba doar de lumina infraroșie, dar mă gândesc că, dacă nu vrei să fii detectat de una dintre acele camere de termoviziune pe care le au elicopterele poliției, atunci o jachetă de camuflaj termic ar fi foarte utilă.

„Am vrut să demonstrăm că, pentru a construi o mantie de invizibilitate, trebuie să amesteci ceva moale – hainele – cu ceva dur – dispozitivele optice”.

Pelerina de invizibilitate a lui Harry Potter a devenit realitate

Haină de camuflaj termic

Steve spune că el și fratele său nu s-au gândit la întrebuințări, subliniind că atunci când Benjamin Franklin a asistat la un prim zbor cu balonul cu aer cald în anii 1770 și a fost întrebat la ce este bun, el a răspuns: „Nu știu la ce folosește: „La ce este bun un nou-născut?”.

Ei fac lucruri pentru distracție, spune Steve. „La un moment dat, voi fi pe patul de moarte și mă voi gândi: ce am făcut? M-am distrat? Încercăm să avem idei de care să fim mândri.”

Acum se creează haine nu atât pentru sezonul următor, cât pentru secolul următor. „Sunt vremuri nebunești – schimbări climatice, lipsa resurselor, boli care se răspândesc în întreaga lume, colonizarea spațiului”, spune Steve.

Așa au creat alte câteva dintre celelalte produse ale lor: jacheta Apocalypse, construită pentru a rezista lavei, și jacheta Marte, rezistentă la praful spațial, care are un „buzunar pentru vomă” imprimat în 3D, în cazul în care te simți un pic amețit.

Scutul de invizibilitate

Nu este prima inventie de acest tip.Un alt start-up britanic, Invisibility Shield Co., a anunțat recent lansarea scutului de invizibilitate.

Daily Mail relatează că noua tehnologie futuristă a devenit realitate odată cu dezvoltarea unui scut de invizibilitate complet funcțional.

Scutul de invizibilitate utilizează o matrice specială de lentile, care este capabilă să redirecționeze lumina, făcând ca orice persoană sau obiect care se ascunde în fața acelui panou transparent să devină ”invizibil”.

”Deoarece lentilele din această matrice sunt orientate vertical, banda de lumină reflectată de subiectul în picioare/ghemuit devinăedifuză, atunci când este răspândită orizontal la trecerea prin spatele scutului”, au spus specialiștii britanici.

Pentru a dezvolta scuturile de invizibilitate, echipa a testat o varietate de forme speciale de lentile cu diferite unghiuri, adâncimi, profile și distanțe de separare. Modelul final prezintă lentile alungite, convexe, care rulează în paralel pe o foaie de polimer.

Până acum, Invisibility Shield Co. a dezvoltat 25 de scuturi invizibile, iar echipa de experți dorește să-și dezvolte producția în viitor, prin accesarea unei noi finanțări.Un mic scut de invizilitate care măsoară 30 x 20 centimetri costă 49 de lire sterline, iar altul mai mare de 89 x 63 de centimetri ajunge la 299 de lire sterline.