Povestea lui Superman. Cum a ajuns cel mai cunoscut personaj din filme SF

Data: 30/06/2022 | Autor: .

Povestea lui Superman. Cum a ajuns cel mai cunoscut personaj din filme SF

Superman, interpretat de Christopher Reeve in filmul din 1978, a fost ales cel mai bun personaj din filme SF, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de site-ul Stratego Sci-Fi.

Superman i-a invins in aceasta competitie pe 0404, din franciza de succes „Razboiul stelelor”, care completeaza podiumul, pe locurile al doilea, respectiv al treilea.

Capitanul Kirk din seria „Star Trek” s-a situat pe locul al saptelea in acest top, realizat in urma voturilor a circa 2.000 de fani.

Eroina din „Alien”, Ellen Ripley, este personajul feminin care ocupa cea mai inalta pozitie in acest top, a 21-a, urmata de printesa Leia, din „Star Wars”, pe locul 25, si de Dana Scully, din „Dosarele X/ The X Files”, pe locul 32.

Cea mai buna scena de batalie dintr-un film SF este cea dintre Harry Potter si inamicul sau mortal Lord Voldemort, din seria de succes „Harry Potter”.

 Topul 10 al celor mai bune personaje din filme SF 

1. Superman;

2. Han Solo („Star Wars” );

3. Yoda („Star Wars” );

4. ET (ET – Extraterestrul” );

5. Agent J („Oameni in negru/ Men in Black” );

6. Darth Vader („Star Wars” );

7. Capitanul Kirk („Star Trek” );

8. Marty McFly („Inapoi in viitor/ Back to the Future” );

9. C3PO („Star Wars” );

10. Capitanul Picard („Star Trek” ).

Povestea lui Superman

Superman s-a născut pe planeta Krypton. La naștere a primit numele de Kal-El. Părinții lui l-au trimis pe Pământ sau Terra într-o mică navă spațială. Aici el a fost găsit și adoptat de familia Kent, familie de fermieri din orașul fictiv Smallville. Martha și Jonathan Kent l-au numit pe băiatul lor Clark.

Pe parcursul anilor, Clark a dezvoltat mai multe puteri supraomenești. Părinții adoptivi l-au sfătuit să își folosească abilitățile în slujba umanității , iar el a decis să devină justițiar. Pentru a-și proteja identitatea, atunci când luptă împotriva răului, Clark se îmbracă într-un costum colorat cu un mare ,,S” pe piept și folosește numele de ,,Superman”.

Clark Kent locuiește în orașul fictiv american Metropolis, unde lucrează ca reporter pentru Daily Planet. Alte persoane importante din viața lui Clark Kent sunt colegă jurnalistă Lois Lane,iubită și viitoare soție, prietenul său și totodată fotograful Daily Planet Jimmy Olsen și redactorul-șef Perry White. Cel mai mare dușman al lui Superman este Lex Luthor.

Superman nu este primul supererou, dar el a popularizat trendul supereroilor. Supereroi sunt de obicei judecați după cât de mult seamănă cu standardul stabilit de Superman. Benzile desenate cu Superman au fost cele mai bine vândute benzi desenate americane până în anii 1980.

Prima adaptare a lui Superman în afara benzilor desenate a fost o emisiune radio intitulată Aventurile lui Superman. Emisiunea a avut loc între anii 1940 și 1950 și a avut parte de numai puțin de 2.088 de episoade fiecare având între 15 și 30 de minute. Budd Collyer a fost actorul de voce pentru Superman în majoritatea episoadelor.

Primul film cu Superman a fost lansat în 1948

Acesta era alcătuit din mai multe episoade de câte 30-40 minute și îl avea pe actorul Kirk Alyn în rolul lui Superman. Următorul film intitulat Atom Man vs. Superman a fost lansat în 1950 cu același actor în rol principal. În următorul film cu Superman, Superman and the Mole Men rolul lui Superman i-a fost atribuit lui George Reeves care urmă să își reia rolul în serialul Aventurile lui Superman difuzat între anii 1952 – 1958.

Primul film cu buget foarte mare a fost Superman I din 1978. Superman a fost interpretat în acest film cât și în următoarele trei Superman II, Superman III și Superman IV : Lupta pentru pace de actorul Christopher Reeve.

Lois & Clark: The New Adventures of Superman a fost un serial ce a durat din 1993 până în 1997. În rolul lui Clark Kent cunoscut ca Superman a fost actorul Dean Cain. Acest serial a fost urmat de serialul Smallville care a fost difuzat între anii 2001 și 2010 și la avut în rolul tânărului Clark Kent pe Tom Welling.

În filmul din 2006 Superman Revine rolul i-a fost atribuit lui Brandon Routh.

Henry Cavill l-a portretizat pe celebrul supererou în următoarele filme: Man of Steel: Eroul din 2013 , Batman vs. Superman: Zorii dreptății din 2016 și Liga Dreptății din 2017.

Superman a apărut și în serialele Supergirl, Arrow (serial), The Flash, Batwoman și Dc legends of tomorrow interpretat de actorul Tyler Hoechlin. Acesta își va relua rolul în viitorul serial Superman and Lois ce va avea premiera pe 23 februarie 2021.

Pe lângă filme și seriale Superman avut parte și de multe încarnări în universul animat.