Primul avion militar fara pilot a trecut ultimele teste (VIDEO)

Data: 15/06/2012 | Autor: .

Avionul de atac X-47B, realizat de Northrop Grumman pentru Armata SUA, a trecut ultimele teste de zbor si este gata sa intre in productie, a anuntat compania. Avionul fara pilot ar urma sa intre in activitate incepand de anul viitor.

Avionul a fost testat la Edwards Air Force Base (EAFB) in California. In timpul testelor, avionul a urcat pana la 15,000 feet si si-a demonstrat capacitatile extraordinare de zbor.

„Testele X-47B au dovedit ca avionul se misca excelent si este pregatit pentru misiune”, a declarat Carl Johnson, vice presedinte la Navy UCAS Enterprise, programul Northrop Grumman’s Aerospace Systems.
X-47B a fost gandit pentru a fi operational in special de pe portavioane. Aeronavele de tip UCAV (unmanned combat air vehicle) sunt considerate de marina americana drept aeronavele viitorului. Aeronava va indeplini 3 misiuni: supraveghere si recunoastere, distrugerea sistemelor de aparare antiaeriana ale adversarilor si bombardarea pozitiilor adverse.

X-47B va putea acoperi o distanta de 2400 de kilometri, putand purta bombe de pana la 2 tone. De asemenea, se preconizeaza ca va putea zbura la peste 10 kilometri, avand capacitatea de a sta 2 ore deasupra unei tinte situate la peste 1600 km de portavion, relateaza Descopera.

Pe langa faptul ca vietile soldatilor americani nu vor mai fi puse in pericol, avionul ofera si un alt avantaje. Cel mai important este faptul ca UCAV-urile vor putea zbura pe distante mai lungi decat avioanele de vanatoare F/A-18, iar acest lucru ar permite portavioanelor sa se pozitioneze la distante mai mari de tarm, ceea ce ar reduce riscul ca pretioasele vase sa fie atacate.