Proiectul Goliat, prima misiune spatiala romaneasca

Data: 19/01/2012 | Autor: .

Satelitul romanesc Goliat asteapta in Guiana Franceza incarcarea la bordul rachetei Vega pentru ceea ce va fi prima misiune romaneasca in jurul Pamantului, anunta SpaceAlliance. Satelitul va fi lansat in pe 9 februarie. 


Satelitul a efectuat testele functionale si in prezent este integrat pe lansator impreuna cu alti sapte sateliti, la centrul spatial al ESA dinGuyana Franceza.

Prima platforma spatiala construita inRomania, nanosatelitul de tip Cubesat denumit Goliat a fost amanat de mai multe ori succesiv din cauza intarzierii intrarii in operare a lansatorului european.

Daca in prima faza aceste probleme s-au datorat exclusiv testelor efectuate la motoarele rachetei, in ultimul timp problemele de natura tehnica au fost la spaceportul european din GuianaFranceza, acolo unde divizia ArianeSpace isi desfasoara activitatea.

Proiectului romanesc si altor 8 sateliti din aceeasi categorie li s-a oferit sansa de a fi lansati gratis in zborul inaugural de test al rachetei europene Vega.

Satelitul, primul construit vreodata in Romania, are forma unui cub cu laturile de 10 cm si cantareste 1kg.

Odata ajuns in spatiu, acesta va derula o serie de experimente stiintifice: determinarea fluxului de meteoriti (SAMIS), masurarea dozei de radiatii cosmice la nivelul orbitei terestre (Dose-N) si captarea de imagini cu suprafata Pamantului folosind o camera de observatie de 3 mega pixeli instalata la bord si cu o rezolutie la sol de aproximativ 21x28m.

Informatiile furnizate de Goliat vor fi receptionate in doua statii de cercetare – in Muntii Apuseni si in Magurele. Goliat va fi amplasat pe o orbita elicoidala, la o distanta de 1.200 de kilometri de Pamant.

Proiectul este realizat de un grup de noua studenti romani, acum doctoranzi sau masteranzi, sub egida Agentiei Spatiale Romane