Ramai fara internet pe 9 iulie? Cum scapi de virusul DNS Changer

Data: 23/05/2012 | Autor: .

Bitdefender a lansat un program gratuit, intitulat DNS Changer  Detector  care elimina virusii DNS Changer care ar putea lasa sute de mii de calculatoare din intreaga lume fara internet pe 9 iulie.

Troianul DNS Changer directioneaza calculatoarele infectate catre website-uri false, care au fost create special de infractori cibernetici, in scopul unor escrocherii, prin modificarea setarilor DNS ale calculatoarelor pe care se instaleaza. (DNS – Domain Name System – este un sistem de distribuire a numelor pentru calculatoarele conectate intr-o retea)

In noiembrie anul trecut, initiatorii atacului au fost arestati de FBI, iar controlul asupra serverelor a fost preluat de catre autoritati.

Intrucat modificarile in sistemul DNS au un impact foarte mare asupra conectarii calculatoarelor la internet, FBI a substituit serverele periculoase cu unele valide pentru a nu inrerupe automat legaturile la internet a sute de mii de calculatoare infectate.

Totul se va incheia insa pe 9 iulie cand autoritatile vor scoate din circuit serverele substitut, iar acest lucru va face aproape imposibil accesul la internet al utilizatorilor obișnuiti ale caror setari DNS au fost afectate de virus.

Unealta gratuita DNS Changer Detector, dezvoltata de Bitdefender, evalueaza setarile DNS și atentioneaza utilizatorul daca sunt identificate setarile false.

Pentru a verifica daca un calculator a fost infectat cu acest virus și pentru a reface sistemul descarcati și rulati pe calculator DNS Changer Detector.

Daca instrumentul raporteaza ca sistemul este curat, nu exista niciun motiv de ingrijorare; daca arata semne de intruziune, urmati etapele urmatoare pentru a va repara sistemul.

1.     Mai intai eliminati virusul de pe computer. Setarile DNS au fost cel mai probabil schimbate de o infectie activa pe calculator. Rulati QuickScan care va spune in 60 de secunde daca sistemul este sau nu infectat și ștergeti manual virusul DNS Charger.

 

Alternativ puteti opta pentru instalarea unei versiuni de 30 de zile a Bitdefender Internet Security 2012 care va curata automat sistemul. Este obligatoriu sa curatati calculatorul inainte de schimbarea setarilor DNS, altfel, riscati ca virusul din calculator sa va schimbe setarile la loc.

2. Rulati unealta DNS Changer Detector și lasati-o sa schimbe setarile DNS. In functie de tipul de conexiune, acest instrument  va incerca sa repuna setarile DNS recomandate și va va informa daca problema a fost rezolvata sau nu.

DNS Changer Detector il puteti descarca de aici