Un reportaj fascinant! Grafenul, materialul care va revolutiona lumea tehnologiei (VIDEO)

Data: 13/05/2014 | Autor: .

grafen-12

Viitoarele telefoane, tablete, laptopuri si televizoare vor fi realizate dintr-un material mai subtire decat firul de par, transparent si flexibil. Totul gratie grafenului, un produs care va revolutiona lumea tehnologiei la o scara chiar mai mare decat cipul cu silicon.

Grafenul este un material unic, mai puternic decat diamantul, de 200 de ori mai dur decat otelul, mai conductor decat cuprul, mai flexibil decat cauciucul si mai subtire decat poti sa vezi cu ochiul liber. Este cel mai conductor material creat vreodata.

Inventat in 2010 de Andre Geim şi Kostya Novoselov, doi cercetători de la Universitatea din Manchester, pentru care au primit Premiului Nobel, grafenul este cel mai subţire dintre toate materialele care există în Univers.

Realizat din carbon, la fel ca diamantul şi cărbunele, grafenul este, ca sa intelegeti mai bine,  atat de subtire incat un milimetru de grafit (materialul din care este realizat creionul) este format din trei milioane de straturi de grafen. O foaie de grafen are o grosime de doar un atom.

Pentru a intelege mai multe despre acest material minune, urmariti clipul video de mai jos, realizat pentru emisiunea The One Show de la BBC.

„Ecranele de tip touch screen care au grafenul drept element conductiv pot fi tipărite pe plastic foarte subţire, în loc de sticlă, astfel că ar fi uşoare şi flexibile. Telefoanele mobile ar putea fi la fel de subţiri ca o coală de hârtie, fiind atât de uşor de îndoit încât ar intra în orice buzunar. Datorită rezistenţei extraordinare a grafenului, aceste telefoane ar fi foarte greu de distrus”, au declarat specialiştii American Chemical Society.

Vestea buna este ca Samsung a anuntat ca a gasit o metoda eficienta care poate duce la productia de masa a acestui material. Asta inseamna ca, in curand, vom vedea primele gadgeturi realizate cu grafen.

De la tablete, la smartphone-uri, calculatoare, masini si industria medicala, grafenul promite o adevarata revolutie tehnologica, fiind considerat cea  mai mare descoperire a secolului XXI.

Profesorul Andre Geim, de la Universitatea din Manchester, nu este atat de optimist. „De regulă este nevoie de o perioadă de aproximativ 40 de ani de la descoperirea unui material nou până la folosirea acestuia în produse destinate publicului larg. Gândiţi-vă la polimeri: a durat ceva de la descoperirea lor până la momentul în care plasticul a devenit omniprezent în viaţa noastră”, a declarat acesta.