Rescriem istoria? Un documentar despre daci face furori pe internet (VIDEO)

Data: 21/05/2012 | Autor: .

Un documentar realizat de scriitorul Daniel Roxin, care vine sa sustina o noua teza privind originile poporului roman, a adunat aproape 500.000 de vizualizari pe youtube si cateva sute de comentarii.

Documentarul, intitulat “Dacii, adevaruri tulburatoare”, afirma, in esenta, ideea ca istoria Romaniei a fost falsificata pentru a sustine interesele marilor puteri occidentale si a Vaticanului in aceasta regiune, statul roman fiind programat ca o falsa oaza de latinitate.

Romanizarea dacilor, sustin autorii documentarului, nu a existat pe o arie atat de vasta pe cat sustin cartile de istorie, iar poporul dac a continuat sa existe, noi fiind, de fapt, urmasii dacilor, nu ai romanilor.

Mai mult chiar, cei intervievati in documentar sustin ca romanii provin din neamul tracilor si ca, de fapt, Roma a fost intemeiata de urmasii acestora.

Dacii, cei mai viteji si mai drepti dintre traci, ar fi existat de mii de ani pe aceste meleaguri, iar nasterea poporului roman ar fi fost un proces natural in conditii in care acestia aveau o limba si traditii similare romanilor.

Studiile paleogenetice prezentate in documentar mai sustin ca poporul roman are numai 10% ADN latin, iar 70% apartine tracilor care au trait in aceasta zona a Europei. O alta dovada ca romanizarea nu a avut loc la dimensiunile descrise in cartile de istorie.

Documentarul trateaza si teoria conforma careia tablitele de la Tartaria ar fi cea mai veche forma de scriere din lume.

Materialul video vine sa prezinte intr-o noua lumina istoria poporului roman. Nu inseama ca tot ceea ce spun autorii documentarului si cei intervievati trebuie privit cu titlu de adevar, insa contribuie la o necesara dezbatere in opinia publica.