Review Microsoft Surface Duo 2. Tu ai cumpăra un astfel de telefon?

Data: 2/10/2021 | Autor: .

La 2 ani distanţă de la primul Surface Duo, Microsoft a lansat o nouă generație care vine să concureze cu telefoanele pliabile lansate în ultima vreme. Este o alternativă la Samsung Galaxy Z Fold3 sau la mult așteptatul Xiaomi Mi X?

În esență, Microsoft Surface Duo 2 păstrează înmare formatul lansat odată cu prima generație. Are două ecrane AMOLED, prinse cu o balama specială. Cele două display-uri au crescut în diagonal, de la 5.6 inch la 5.8 inch, au rezoluția  1344 x 1892 și o rată de refresh de 90Hz.

 

Noul smartphone se deschide ca o carte pentru a scoate la iveală cele două ecrane, însă balamaua permite deschiderea şi inversă, pentru a pune telefonul pe masă şi a urmări un film.

Ecran exterior, numit Glance Bar, ar trebui să îți permită să vezi ce notificații ai și cât este ceasul, amplasamentul său fiind unul oarecum bizar, dar extrem de interesant – în zona balamalei.

Împreună, cele două ecrane PixelSense ™ Fusion formează un panou de 8.3 inch, însă fără ca imaginea să fie unită,  ca la Z Fold 3. Afișajele sunt ușor curbate pe marginea interioară, astfel încât atunci când dispozitivul este pliat, marginile sunt vizibile din exterior și strălucesc pentru a indica notificări.

Microsoft oferă şi protecţie Gorilla Glass Victus.  

Surface Duo 2 e mai subțire decât Z Fold 3

Pe ansamblu, Surface Duo 2 e mai subțire decât Z Fold 3, măsurând numai 11 mm când e închis și doar 5.5 mm când e deschis. În plus, are o greutate de numai 284 de grame.

Dincolo de design, Microsoft Surface Duo 2 vine și cu cel mai nou și puternic procesor de la Qualcomm, Snapdragon 888, alături de 8GB, cu 2 GB în plus față de primul Surface Duo.

Pentru un sunet mai bun, Microsoft a introdus încă un speaker, sistemul fiind acum stereo, iar microfoanele sunt acum  duale.

Camerele au primit poate cel mai mare upgrade: în loc de una singură de 11MP, cum găseai pe Surface Duo, varianta a doua a dispozitivului vine cu patru! Avem așadar o cameră de selfie de 12MP cu f/2.0 și un ansamblu de trei senzori pe spate, alcătuit dintr-o principală de 12MP cu f/1.7, un ultrawide de 16MP cu f/2.2 și un tele de 12MP cu f/2.4.

Și bateria e mult mai mare decât pe prima versiune, atingând acum 4449mAh, față de 3577mAh, cât avea primul Surface Duo.

Microsoft promite că autonomie 15.5 ore de playback video local şi 28 ore de convorbiri. Are şi semnal video scos via USB-C, slot nano SIM şi slot eSIM alături, bineînțeles, de conectivitate 5G.

Surface Slim Pen 2

Surface Duo 2 acceptă un stylus special realizat, Surface Slim Pen 2. Acesta poate fi atașat magnetic la exteriorul dispozitivului pentru încărcare.

Cu stilus-ul poți face o gramadă de lucruri mai ales în word, excel și PPT, telefonul având Microsoft 365 instalat alături, bineînțeles, de posibilitatea de a gestiona toate aplicațiile Android din Google Play.

În plus, telefonul primește gratuit Xbox Game Pass Ultimate, astfel că vei putea juca toate game-urile pentru Xbox.

Microsoft Surface Duo 2 va ajunge pe piața europeană, cu Android 11, upgradabil la noul Android 12, în culorile Glacier și Obisidian, începând cu 21 octombrie.

Mai întâi va putea fi cumpărat din Franța, Marea Britanie și Germania și ulterior și din alte  țări, probabil și din România, pe canalele neoficiale.

Microsoft Surface Duo 2 va putea fi cumpărat pentru 1499 de dolari, în versiunea sa cu cea mai redusă stocare, 128GB. Varianta de 512GB urcă până la 1799 de dolari.

SPECIFICAȚII SURFACE DUO 2

  • Display: 2X 5.8 inch/8.3 inch diagonală unificată, 90 Hz refresh rate, AMOLED, 2688 x 1892 pixeli rezoluţie totală, HDR
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 888
  • RAM: 8 GB
  • Stocare: 256/ 512 GB
  • Baterie: 4449 mAh, încărcare wireless Qi
  • Camera: Principală: 12 MP (F/1.7, OIS) + 16 MP ultrawide + 12 MP telephoto (F/2.4, OIS, zoo, optic 2X) + senzor ToF
  • Selfie: 12 MP
  • Altele: 5G, Android 11, WiFi 6, NFC, cititor de amprente lateral, suport Surface Slim Pen 2, USB-C, Bluetooth 5.0

 

Concurează Microsoft Surface Duo 2 cu Galaxy Fold 3?

O întrebare bună la care răspunsul, din punctul nostru de vedere este NU. Asta pentru că Duo 2 e mai mult o tabletă, ceva mai incomodă decât Fold 3, care are un format mai compact, astfel că intră mai ușor în orice buzunar.

În plus, experiența video e complet diferită. Una este să urmărești clipurile video pe ecranul uriaș, fără balama, al lui Galaxy Fold 3 și alta este să îl vezi pe display-urile lui Duo 2.

Gadgetul celor de la Microsoft e mai mult pentru business, pentru aplicații office, e în fapt un mini-laptop cu Android și aplicațiile word, excel etc.

E greu de crezut că va avea succesul lui Fold 3, mai ales că camerele nu sunt pe măsura celor de pe telefonul lui Samsung.

Microsoft Surface Duo 2 are cu totul altă clientelă decât Fold 3, dar asta nu înseamnă că nu va avea succes. Oricum, la ce îmbunătățiri aduce, se va vinde mai bine decât prima generație.

Dacă ar fi fost ceva mai ieftin decât Fold 3, undeva în jurul a 1200 de euro, poate ar fi avut un argument. Însă așa, la 1500 de euro preț de pornire, e aproape o misiune imposibilă să concureze cu flagship-ul pliabil al sud-coreenilor. Voi ce credeți? Care e mai util? Fold 3 sau Surface Duo 2?

Samsung Galaxy Z Fold3 5G, lansat oficial. Merită achiziția? Au rezolvat problemele de la Fold2?