Review seria Xiaomi 10T 5G. Trei telefoane 5G la care merită să te uiți cu atenție

Data: 14/06/2021 | Autor: .

Vrei un telefon nou, 5G, și îți este greu să alegi dintre modelele de pe piață. Sunt deja zeci de modele care sunt capabile să funcționeze pe noua rețea 5G. Dintre acestea, am testat în ultima lună trei modele cu un raport preț-calitate foarte bun – Xiaomi 10T 5G, Xiaomi 10T Lite 5G și Xiaomi 10T Pro 5G.

Sunt trei telefoane care, în primul rând, arată foarte bine. Toate trei vin cu ecrane de 6,67 inch, DotDisplay, cu format 20:9, dar cu câteva diferențe.

Xiaomi 10T Lite 5G are un ecran de 120Hz (2400×1080 FHD+) în timp ce 10T și 10T Pro au un ecran chiar mai performant, de până la 144 Hz.

Diferența nu este atât de mare încât să conteze. Da, ecranul de pe 10T și 10T Pro este ceva mai strălucitor (500 nits vs. 450 nits), dar pentru un utilizator obișnuit nu va fi nicio diferență. Vei simți, probabil, plusul de calitate mai ales în jocuri când, cu cât rata de refresh este mai mare, cu atât imaginile sunt mai line, fără niciun fel de întreruperi sau sacadări.

Nu este cazul de așa ceva pe noua generație Xiaomi 10T 5G, toate cele trei telefoane performând excelent la acest capitol.

Cum se simt în mână

Trebuie spus din start că toate cele trei telefoane,  Xiaomi 10T 5G, Xiaomi 10T Lite 5G și Xiaomi 10T Pro 5G, stau foarte bine în mână. Nu sunt grele deloc. Cel mai ușor este modelul Lite, care are 214 grame, 10T standard are 216 grame, iar varianta Pro are 218 grame.

Nu vei sesiza diferența, pentru că este una infimă la acest nivel. Toate vin cu ramă de aluminiu pe spate și au ecranele protejate cu Corning®️ Gorilla®️ Glass 5.

Butonul de volum, senzorul de amprenta, difuzoarele și mufa USB Type C sunt in aceleași locuri la toate trei. Un plus pentru Xiaomi 10T Lite 5G – vine cu mufă de căști clasică, de 3,5 mm, care pe celelalte două modele lipsește.

Dincolo de prezența mufei de căști, modelul Lite mai are o facilitate specială – camera de selfie este plasată în zona centrală, pe display, spre deosebire de celelalte două modele, care au plasat senzorul în stânga.

În plus, modulul de camera este diferit. La varianta Lite avem un modul rotund, amplasat central, în timp ce Xiaomi 10T 5G și Xiaomi 10T Pro 5G vin cu o abordare ceva mai ,,clasică’’, cu camera amplasate în partea din stânga și, bineînțeles, cu alți senzori decât la modelul entry-level.

Dincolo de aceste aspecte, nu există nicio altă diferență semnificativă, mai ales din punct de vedere al calității.

Xiaomi chiar s-a străduit să facă aceste telefoane solide și elegante în același timp. De la capacul de pe spate, cu jocul de lumini excelent, la ecranul bine încadrat în cadrul de aluminiu, în toate cele trei cazuri simți că ai de-a face cu un telefon de calitate.

Hardware-ul face diferența

Dacă din punct de vedere vizual, nivelul de calitate este similar, diferențele apar și devin semnificative când trecem la capitolul hardware.

Xiaomi 10T Lite 5G este propulsat de un procesor Qualcomm®️ Snapdragon™ 750G capabil de viteze de până la 2.2GHz, în timp ce Xiaomi 10T 5G și Xiaomi 10T Pro 5G vin cu Qualcomm®️ Snapdragon™️ 865, cu viteze de până la 2.84GHz.

Asta înseamnă, în esență, o putere de procesare mai mare pentru 10T și 10T Pro, care se simte mai ales în jocuri. În rest, nu vei sesiza diferența, mai ales că ai și RAM suficient pe toate cele trei telefoane. Lite-ul vine cu 6GB, iar modelele celelalte cu 8GB de RAM.

Dacă ești tipul de utilizator care folosește telefonul intensiv, cu multiple aplicații deschise, care înregistrează video în 4K și utilizează telefonul pentru jocuri cu grafică de ultimă generație, modelul PRO este cea mai bună soluție.

La capitolul spațiu de stocare, ai 128 GB pe Lite si 10T respectiv 256 GB pe modelul Pro. Un spațiu care poate fi extins prin card sd.

WiFi 5 sau WiFi 6. Care e diferența?

Tot în materie de hardware, mai e un aspect care contează. Dacă varianta Xiaomi 10T Lite 5G se conectează la Wi-Fi cu 802.11 a/b/g/n/ac, celelalte două modele sunt capabile de Wi-Fi 6, adică au 802.11 a/b/g/n/ac/ax.

Asta înseamnă că, având un router compatibil, vei putea să scoți maximul de viteză de internet oferit de rețea (dacă ai abonament Gigabit) și, în plus, vei scăpa de interferențele din rețelele Wi-Fi – cei mai mulți utilizatori folosesc încă routere pe 802.11 a/b/g/n/ac, care sunt ceva mai ieftine.

Un alt aspect excelent, la toate cele trei telefoane, este că vin, în standard, cu 5G. Asta înseamnă că, cu un abonament 5G, vei putea să ai viteză de transfer pe telefon de peste 500 Mbs dacă ești în zona cu acoperire. Nu vei mai avea probleme de încărcare a filmelor, clipurilor de pe Youtube etc. Totul, în 5G, se întâmplă instant și, foarte important, nu vei mai simți niciodată că ești ,,în afara rețelei’’ cum se întâmplă, de exemplu la un concert, când din cauza numărului de utilizatori, celulele GSM nu mai fac față și, deși ai semnal, nu poți descărca sau uploada nimic pe internet (email/browsing/ social media/youtube etc.)

Review Xiaomi Mi 10T Lite. Un telefon 5G ieftin și surprinzător de bun

Seria Xiaomi 10T 5G.  Care camere sunt mai bune?

Unul dintre cele mai importante aspecte care contează la telefoanele din 2021 îl reprezintă modul în care fac fotografii și filmează. Și de aici începe nebunia.

Nu există producător care să nu se laude, în prezent, cu cele 3-4 chiar și 5 camere pe care le au pe telefoane. Întrebarea este dacă numărul camerelor face diferența. În esență, e mai mult o chestie de marketing pentru că, în marea majoritate a cazurilor, imaginile nu diferă foarte mult din punct de vedere al calității.

La seria Xiaomi 10T 5G, avem trei configurații diferite. Xiaomi 10T Lite 5G vine cu un modul circular cu 4 camere (2 MP Macro/8 MP Ultrawide/2 MP Depth/64 MP Wide).

Așa cum spuneam în review-ul special dedicat acestui telefon, camerele se comportă excelent, inclusiv în condiții de luminozitate scăzută. Imaginile sunt clare, bine calibrate, chiar dacă în unele cazuri puțin cam prea conturate.

Telefonul are tendința de a nuanța imaginile, pentru a le face mai în stilul Instagram. Pentru utilizatorii obișnuiți, acest lucru este ideal, pentru că le oferă imagini foarte bine nuanțate, fără să mai fie nevoie să le aplice filtre sau alte artificii.

Celelalte două telefoane, Xiaomi 10T 5G și Xiaomi 10T Pro 5G vin cu o abordare de ultimă generație – cu un modul de trei camere, cu un 5MP Macro, un 13 MP Ultrawide și un 64 MP (10T) respectiv 108 MP Wide (Pro).

Rezultatele sunt semnificativ mai bune. Imaginile sunt mai bogate din punct de vedere al culorilor, contrastul e mai optim, iar înregistrările video ies mult mai bine. Se vede diferența, mai ales în cazul senzorului de 108 MP prezent pe varianta Pro.

Altfel spus, dacă vă doriți un telefon pentru video și fotografie, alegeți varianta Xiaomi 10T Pro 5G.

Pentru un utilizator fără pretenții, care își dorește niște imagini decente fără să fie interesat de ghost-uri, contrast și detalii tehnice, varianta Lite este absolut decentă, mai ales că 99,9% dintre fotografii și video ajung pe social media, acolo unde, din start, își pierd din strălucire și claritate, ca urmare a procesării acestora de rețelele sociale.

Și mai e un aspect interesant la varianta Lite. Face poze chiar mai bune cu camera de selfie de 16 MP decât celelalte modele, care au 20 MP. Asta și pentru că senzorul de pe Lite este ceva mai larg, f/2.45, decât f/2.2 de pe celelalte, astfel că captează, pe lângă o imagine mai amplă și mai multă lumină.

Cum se mișcă în aplicații

Dincolo de numărul de megapixeli, de frecvențele procesoarelor și alte cifre de hardware, cel mai important pentru orice utilizator de telefon în 2021 este cum se mișcă telefoanele în utilizarea obișnuită, în aplicații.

Iar aici e greu de făcut diferența între cele trei telefoane. Toate se mișcă absolut natural, fără întârzieri, fără blocări în orice aplicație, inclusiv în cele de la Google.

Un aspect extrem de important. Spre deosebire de telefoanele de la Huawei, telefoanele Xiaomi nu au limitări la acest capitol, astfel că vei putea să descarci orice aplicație din Google Play.

Pentru cine își dorește performanță de flagship, adică să deschidă 10 aplicații în același timp, să schimbe instant între tab-uri, să simtă telefonul că lucrează la putere maximă, e bine să aleagă varianta PRO, care are mai mult RAM și un procesor mai puternic decât varianta Lite.

Multimedia ireproșabil

Indiferent de ce model alegi, un lucru este sigur. Clipurile video, filmele pe Netflix, sunetul se vor auzi excelent. Pe toate cele trei telefoane avem sunet stereo, bine calibrat, iar imaginile se văd bine indiferent cum privești ecranul.

Și pe zona de jocuri, cele trei telefoane se descurcă optim, cu un plus bineînțeles pentru 10T și varianta Pro, mai cu seamă că au un mod ,,Joc Turbo’’, care optimizează resursele hardware pentru experiența de gaming.

Dincolo de cum redau filmele și jocurile, telefoanele celor de la Xiaomi se mai remarcă și prin faptul că au radio în FM alături de busolă, scaner și funcție de telecomandă. Vei putea, de exemplu, să pornești televizorul direct din telefon.

Și mai e un aspect important – cel al autonomiei.  Aici există o altă diferență care contează. Xiaomi 10T 5G și Xiaomi 10T Pro 5G vin cu un acumulator de 5000 mAh, în timp ce Xiaomi 10T Lite 5G are o baterie de 4820 mAh.

Diferența, în testele noastre, a însemnat o autonomie de aproape 2 ore în plus pentru telefoanele din gama superioară, asta în primul rând pentru că procesorul Qualcomm®️ Snapdragon™️ 865 este mai eficient energetic decât Qualcomm-ul Snapdragon™ 750G de pe varianta Lite.

Însă totul depinde, bineînțeles, de cum folosești telefonul. În testele făcute de noi, toate cele trei telefoane au rezistat o zi, într-o folosire decentă, cu ceva Netflix, muzică pe Yotube, 10-20 minute de foto & video și intrat pe social media cam 10 minute pe oră.

Performanța este una optimă și poate fi chiar mai bună dacă treci telefoanele în modul de salvare energie. În stand by, după aproape 3 zile, toate cele trei telefoane mai aveau 20-30% din baterie.

O veste bună este că toate cele trei telefoane se încarcă rapid, la 33 W, cu charger-ul din cutie.

Concluzie

Care e mai bun? Pe care merită să-l cumpăr? Le-am adunat pe toate trei în comparatorul de prețuri de pe eMag (AICI).

Dacă vrei un telefon optim 5G,  Xiaomi 10T Lite 5G merită toți banii. Face poze plăcute, intră pe internet la viteze 5G, are radio in FM, vezi filmele cu sunet stereo și ai parte de gaming la 120 Hz. Și totul la 1260 lei.

Dacă vrei mai mult, dacă vrei să faci fotografii de o calitate mai bună, să ai o autonomie ceva mai mare și un procesor mai puternic, prețul va fi dublu. Dintre cele două variante, 10T și 10T Pro, îți recomandăm să alegi modelul Pro.

Diferența de preț este prea mică între ele ca să nu obții maximul de la telefon.