Review Xiaomi Mi 10T Lite. Un telefon 5G ieftin și surprinzător de bun

Dacă vrei un telefon 5G care să fie, în același timp, ieftin și optim pentru fotografii, social media, Youtube și filme pe Netflix cu sunet stereo, Xiaomi Mi 10T Lite este o soluție optima. Noul smartphone al chinezilor mai are un atuu important față de concurența de la Huawei – are toate aplicațiile din ecosistemul Google Play. Raportul preț calitate este absolut excelent.

Xiaomi Mi 10T Lite, telefon pe care îl testăm în cadrul programului Orange Smartphone Tester derulat de Orange România, a reușit să ne surprindă într-un mod plăcut.

Ne-am așteptat la un telefon slăbuț, cu o suită de camere mediocre, în stilul majorității telefoanelor ieftine de pe piață. În niciun caz nu ne gândeam că acest telefon este capabil să ofere o experiență cu mult peste prețul cerut, de aprox. 1600 de lei.

La prima vedere, telefonul nu ne-a convins. Un smartphone destul de butucănos (165.38 x 76.8 x 9.0 mm) cu o greutate destul de mare, de 214 grame, cu un ecran acoperit cu Corning Gorilla Glass 5 și cu un capac de plastic pe spate, lucios, care încadrează modulul de camere.

Rama este tot din plastic, cu botoane de volum pe dreapta, alături de senzorul de amprentă, iar în partea de jos sunt prezente mufa USB Type C, unul dintre difuzoare și mufa de căști – o facilitate tot mai rară în ziua de azi.

Plasticul folosit este unul de bună calitate, iar telefonul arată bine, pe ansamblu. Se vede că inginerii de la Xiaomi au fost atenți la detalii, încercând să ofere un look cât mai elegant acestui telefon.

Xiaomi Mi 10T Lite vine cu un ecran de 6,67 inchi, DotDisplay, în format 20:9, cu rezoluție FullHD+ (2400×1080 pixeli) și, foarte interesant, cu o rată de refresh de 120 de Hz, o facilitate ieșită din comun pentru gama de preț din care face parte.

Ecranul este destul de luminos, având un nivel de strălucire de 450 nits și o rată de contrast de 1500:1.

Aplicațiile, clipurile video, social media se văd destul de bine inclusiv în condiții de lumină puternică, grație senzorului de lumină ambientală 360°. În plus, aplicațiile Xiaomi Sunlight display 3.0 și Reading mode 3.0 optimizează experiența vizuală. Culorile arată bine (NTSC 84%) iar prezența HDR10 asigură imagini curate, bine calibrate, mai ales în filme și jocuri.

Telefonul vine cu un ,,Mod citire’’ foarte interesant, care îți permite să setezi culorile și contrastul după preferințe. Ai modul Clasic, care oferă culori mai calde pentru a reduce cantitatea de lumină albastră, dăunătoare pentru ochi, modul Hârtie, care adaugă textura hîrtiei pe fundaluri pentru reduce obosirea ochilor și un mod Program care, odată activat, îți permite să setezi modul de citire după perioada zilei – mai rece pe timp de lumină, cu un contrast mai bun, și mai cald pe seară, când ochii sunt deja obosiți.

Tot din aplicații poți seta și rata de refresh, la 60 sau 120 Hz. În esență, la 120 Hz, vei vedea, de exemplu, că scrollingul este ceva mai fin. Atenție, însă. Modul 120 Hz va consuma bateria mult mai repede decât cel clasic, de 60 Hz, iar pentru un utilizator obișnuit, diferența dintre cele două rate de refresh va fi greu de observat.

Tot din setări, poți să te joci în zona de teme, acolo unde ai la dispoziție sute de variante, multe dintre ele gratuite. În acest fel, vei putea să îți personalizezi telefonul după cum îți dorești.

De asemenea, poți să setezi telefonul în format întunecat, o soluție optimă care îți va crește autonomia telefonului la aproape 24 de ore. Asta pentru că ai la dispoziție un acumulator de 4820mAh care se încarcă rapid la 33 W. O chestie inedită, în premieră, pentru gama în care se află acest telefon.

Mai luați în calcul și faptul că, în cutie, primești un încărcător de 33W, astfel că, de la 0 la 100%, încărcarea se efectuează în maxim o oră.

HARDWARE OPTIM

Telefonul rulează sistemul de operare MIUI 12 bazat pe Android 10, cu un procesor Qualcomm® Snapdragon™ 750G și 6 GB de RAM. O suită hardware absolut suficientă pentru a-i oferi o experiență fluentă, fără ca nicio aplicație să înghețe.

N-am sesizat nici ca telefonul să se încălzească în timp ce te joci sau te uiți la filme, problemă pe care am întâmpinat-o la alte telefoane cu pretenții, din zona flagship-urilor.

Telefonul are un spațiu de stocare de 128 GB, din care pot fi folosiți în jur de 100 de GB, restul fiind ocupați de sistemul de operare și de aplicațiile standard.

Dincolo de faptul că se mișcă bine, telefonul mai are câteva funcții foarte interesante. De exemplu, poți să deschizi ecranul doar ridicând telefonul de pe masă sau poți seta să îl deblochezi apăsând de două ori pe ecran.  De asemenea, apăsând de două ori pe butonul de volum jos, poți să deschizi camera foto.

Dincolo de aceste artificii, telefonul se comportă ireproșabil în zona multimedia. Fie că deschizi Youtube-ul sau Netflix, vei vedea clipurile pe tot ecranul, cu sunet stereo – o facilitate puțin întâlnită în acest segment de preț. Imaginile se văd bine indiferent cum privești ecranul, iar sunetul oferit de cele două difuzoare este bine calibrat.

Pe ansamblu, nu este o experiență de flagship, însă este, fără îndoială, una peste nivelul de preț.

Și pe zona de jocuri, Xiaomi Mi 10T Lite se descurcă decent, mai cu seamă că are un mod ,,Joc Turbo’’, care optimizează resursele hardware pentru experiența de gaming. Vei putea juca, pe acest telefon, mai toate game-urile din Google Play, cu mici excepții, jocuri care cer multe resurse și pentru care ai nevoie de un telefon de gaming, cu un hardware mai performant.

Dincolo de cum redă filmele și jocurile, telefonul celor de la Xiaomi se mai remarcă și prin faptul că are radio în FM alături de busolă, scaner și funcție de telecomandă. Vei putea, de exemplu, să pornești televizorul direct din telefon.

IMAGINI SURPRINZĂTOR DE BUNE

Xiaomi Mi 10T Lite mai surprinde plăcut la un capitol – înregistrările foto și video. Suita de patru camere de pe spate (camera wide-angle de 64 MP – .6μm 4-in-1 Super Pixel, 79.8° FOV f/1.89, lentile 6P, Cameră ultra-wide de 8MP, 120° FOV, f/2.2, Macro cameră de 2MP, f/2.4 și un senzor de profunzime de 2MP, f/2.4) se comport excelent, inclusiv în condiții de luminozitate scăzută. Imaginile sunt clare, bine calibrate, chiar dacă în unele cazuri puțin cam prea conturate. Telefonul are tendința de a nuanța imaginile, pentru a le face mai în stilul Instagram. Pentru utilizatorii obișnuiți, acest lucru este ideal, pentru că le oferă imagini foarte bine nuanțate, fără să mai fie nevoie să le aplice filtre sau alte artificii.

Și pe zona video, telefonul se descurcă destul de bine, dovadă înregistrările făcute la mare, în weekend.

Camera de selfie, pe de altă parte, de16MP (f/2.45), face poze destul de bine, după aceeași rețetă – fotografii calibrate și bine conturate, în care să arăți bine indiferent de condițiile de luminozitate).

În concluzie, pe partea de foto& video, acest telefon este, cu adevărat un best buy, mai ales pentru cei interesați să facă poze și clipuri pentru social media.

 

UN TELEFON 5G LA 1600 LEI

La cei 1600 de lei cât costă în oferta Orange, fără abonament, Xiaomi Mi 10T Lite este un telefon care merită luat în seamă, mai cu seamă că este dual-SIM, are NFC multifunctional și, mai ales pentru că are 5G.

Pentru a accesa serviciile 5G îți va trebui un abonament special însă odată activat, vei simți că cei 1600 de lei au fost investiți foarte bine. Din punct de vedere al experienței multimedia, telefonul celor de la Xiaomi nu diferă cu nimic față de flagship-urile 5G din ziua de azi.

Altfel spus, dacă vrei un telefon optim 5G, acest telefon merită toți banii. Face poze plăcute, intră pe internet la viteze 5G, are radio in FM, vezi filmele cu sunet stereo și ai parte de gaming la 120 Hz. Și totul la 1600 de lei sau la 54 de lei pe lună, dacă alegi să-l plătești în rate, la Orange. Interesant, nu?