Review Sony WH-1000XM5. O pereche de căști cu bune și rele. Merită achiziția?

Data: 24/10/2022 | Autor: .

Sony WH-1000XM5

Cea mai recentă generație de căști Sony WH-1000XM5 intră într-o arenă mai aglomerată ca niciodată, cu producători precum Bose, Apple, Sennheiser, Beats, B&O, JBL și AKG, toți cu produse competitive. Are noul model ceea ce îi trebuie pentru a rămâne competitiv pe această piață?

Design și confort

Sony WH-1000XM5 se remarcă, în primul rând, prin noul design. I-am spune un design lejer și delicat.

Căștile, care păstrează în continuare forma caracteristică de cupolă aplatizată, sunt acum suspendate direct de banda pentru cap, care se termină într-un singur punct de contact.

Balamaua de fixare este ascunsă și permite o oarecare pivotare verticală. De asemenea, cupele se pot roti lateral în ambele direcții, deși nu pot fi așezate decât cu fața spre partea opusă purtătorului.

Banda pentru cap dispune acum și de un cursor fără trepte pentru reglarea lungimii.

Sony WH-1000XM5

Cupele sunt căptușite cu spumă acoperită cu piele. Grila difuzorului are, de asemenea, o pernuță de spumă groasă care o acoperă. Senzorul de proximitate vizibil de pe WH-1000XM4 a fost înlocuit cu un senzor mai ascuns sub căptușeală.

Căștile au, pe părțile laterale, cele patru microfoane plasate pe fiecare parte.

În partea stângă se află butoanele de pornire sau de împerechere a căștilor, iar un altul pentru a comuta modurile ANC. Există, de asemenea, un port pentru conectarea cablului audio analogic.

Casca dreaptă are un port de încărcare USB-C, care nu poate fi folosit pentru audio ca la Shure Aonic 50. Cupa din dreapta suportă, de asemenea, gesturi.

În timp ce căptușelile pentru urechi sunt pufoase și se așează confortabil pe cap, căștile nu au o adâncime suficientă pentru a evita ca umplutura de pe grila difuzorului să vă preseze urechile.

Și, ca în cazul tuturor căștilor ANC, nu există loc de ,,respirat’’, astfel încât urechile tind să se ,,fiarbă’’ în propria transpirație.

Ca și în cazul majorității celorlalte căști cu anulare a zgomotului concepute pentru călătorii, WH-1000XM5 nu sunt rezistente la apă. Nu prevăd că aceasta va fi o problemă pentru cazul de utilizare pentru care sunt destinate și nici nu cred că este o cerință pentru această clasă de căști, dar dacă este ceva important pentru dumneavoastră, atunci ar trebui să luați în considerare achiziționarea unor modele in-ear. Sau o umbrelă.

Software și caracteristici

Căștile Sony WH-1000XM5 sunt compatibile cu aceeași aplicație Sony Headphones Connect care este folosită pentru toate căștile Sony. Aplicația a căpătat o mulțime de funcții de-a lungul anilor (în funcție de căștile conectate), dar, din păcate, a devenit, de asemenea, destul de complicată de configurat.

Din ecranul principal, puteți controla funcția Adaptive Sound Control și, de asemenea, redarea muzicii care se redă în prezent. A doua secțiune este cea în care se reglează toate funcțiile legate de audio, inclusiv ANC, EQ, configurarea audio 360 Reality Audio și DSEE Extreme. Cea de-a treia secțiune vă permite să controlați diversele apăsări de butoane și gesturi.

Adaptive Sound Control

Funcția Adaptive Sound Control (Control adaptiv al sunetului) detectează mișcările și locația dvs. și ajustează ANC în consecință. Funcția Speak-to-Chat va detecta când începeți să vorbiți și va reduce volumul, precum și va activa modul Ambient Sound.

360 Reality Audio este funcția de sunet surround simulat de la Sony, care funcționează numai cu conținut masterizat pentru aceasta.

Mai întâi trebuie să o configurați, ceea ce implică scanarea urechilor dvs. pentru ca aceasta să poată crea o funcție de transfer legată de cap pentru dvs. și apoi să personalizați sunetul în consecință. Apoi, puteți instala profilul creat pentru una dintre aplicațiile compatibile care oferă conținut în acest format, printre care se numără Amazon Music, Tidal, Deezer, nugs.net și PeerTracks.

Sony are, de asemenea, DSEE Extreme, care este tehnologia de reconstrucție audio bazată pe inteligență artificială a Sony, concepută pentru a restabili detaliile pierdute în muzica comprimată.

Deși se presupune că aceasta funcționează pe surse cu rată de biți redusă, funcționează doar atunci când folosiți SBC sau AAC pe căști și nu LDAC.

Acest lucru înseamnă că, aparent, restaurează datele pierdute de compresia Bluetooth și nu în cadrul fișierului audio original. În orice caz, nu pare să facă mare lucru.

Sony are, de asemenea, un egalizator integrat în aplicație, care dispune de 5 benzi, precum și de un cursor Clear Bass, care acționează, în esență, ca o a șasea bandă. Există, de asemenea, presetări personalizate pentru a vă salva setările, precum și profiluri de sunet prestabilite.

Aplicația include, de asemenea, Spotify Tap, care vă permite să lansați aplicația și să începeți redarea prin atribuirea unuia dintre butoane.

Controlul prin gesturi

Gesturile funcționează mai mult sau mai puțin așa cum v-ați aștepta.

Atingeți de două ori pentru a reda/opri, glisați înainte și înapoi pentru a trece la melodia următoare și anterioară și glisați în sus și în jos pentru a mări și a micșora volumul.

La fel ca și modelul din generația anterioară, Sony WH-1000XM5 sunt capabile să se oprească și să reia automat atunci când le scoateți sau le puneți din nou pe cap.

De asemenea, acestea se pot opri automat după un anumit timp dacă nu le purtați.

În cele din urmă, WH-1000XM5 suportă conexiunea multipunct, ceea ce le permite să fie împerecheate cu două dispozitive simultan. Acest lucru funcționează în mare parte așa cum v-ați aștepta și chiar vedeți cele două dispozitive în cadrul aplicației.

Singura problemă este că sunteți retrogradat la SBC sau AAC pe ambele dispozitive, iar LDAC nu este disponibil.

Calitatea audio

Sony WH-1000XM5 au drivere dinamice de 30 mm, care sunt mai mici decât cele de 40 mm de pe WH-1000XM4, dar sunt realizate cu o margine mai moale și cu o cupolă compozită din fibră de carbon mai rigidă.

În afară de aceasta, căștile suportă codecurile SBC, AAC și LDAC prin intermediul unei conexiuni Bluetooth 5.3.

Sony WH-1000XM5 au o calitate audio mediocră pentru o pereche de căști premium. Este același tip de sunet plictisitor și cu bas pentru care este cunoscută seria și nu a existat nicio îmbunătățire notabilă în acest sens.

Această abordare nerafinată și nediscriminatorie a amplificării basului face ca toate sunetele din regiunile inferioare ale spectrului audio să aibă o calitate destul de scăzută.

De asemenea, aceasta acoperă și gama de frecvențe medii inferioare, care, de asemenea, capătă o tonalitate de boomerang, afectând vocile masculine și făcându-le să sune congestionate.

Gama medie superioară este din fericire scutită de acest lucru și, în general, sună destul de decent. Deși nu poate compensa vocile tulburi, instrumentele și vocile feminine au cel puțin o prezență bună în mixaj și nu sunt înecate în fundal.

Performanța înaltelor inferioare este, de asemenea, decentă, ceea ce ajută instrumentele inclusiv sunetele „s” și „t”, să sune mai împlinit.

Rezultatul este un sunet audio care nu sună natural. Dacă sunteți obișnuiți cu căști de calitate superioară, cu un sunet mai echilibrat, congestia sunetului WH-1000XM5 pare claustrofobă.

Se simte comprimat într-o bandă foarte îngustă a spectrului de frecvențe audibile, cea mai mare parte a acestuia fiind formată din basul umflat și din gama medie inferioară.

După câteva minute de ascultare, urechile tale cerșesc un răspuns mai consistent al înaltelor sau cel puțin o aparență de detaliu și claritate în sunet.

Sunetul poate fi îmbunătățit într-o oarecare măsură prin utilizarea judicioasă a egalizatorului din cadrul aplicației, începând cu reducerea setării Clear Bass.

Acest lucru poate îmbunătăți tonalitatea, dar nu poate compensa lipsa de rezoluție sau de detalii din partea driverelor, care, încă o dată, sunt lipsite de strălucire. Este suficient să conectați căștile cu ajutorul cablului inclus în pachet și să le folosiți în modul alimentat pentru a auzi cum sună de fapt driverele fără ajutorul procesării digitale a semnalului. Este o chestie de coșmar.

Adevărata mea convingere cu privire la seria WH-1000X este că Sony nu a prioritizat niciodată calitatea audio și că accentul a fost pus întotdeauna pe performanța ANC. Sony este destul de capabilă să producă căști de bună calitate atunci când vrea, dar fie nu crede că acest lucru este necesar pentru produsele sale mai mainstream, fie preferă să cheltuiască aceste resurse în altă parte.

De altfel, aproape toți concurenții se descurcă mai bine în această situație. Atât Bose, cât și Apple au un reglaj net superior pentru căștile lor și chiar și mărci relativ mai mici, precum JBL și AKG, au câteva bijuterii absolute în gama lor care vor depăși aproape orice căști Sony din această zonă.

Așteptarea mea cu WH-1000XM5 a fost că Sony se va preocupa în sfârșit de calitatea audio în fața concurenței acerbe, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Microfoanele lui Sony WH-1000XM5

Sony WH-1000XM5 au performanțe bune la capitolul microfoane. Într-o cameră liniștită ideală, calitatea vocii este bună după standardele căștilor Bluetooth, cu o tonalitate clară și plăcută, dar nu are tonul natural și plinătatea căștilor cu fir și a celor fără fir fără Bluetooth.

Vocea este în continuare în zona middle și ar putea folosi mai multe detalii în frecvențele superioare. Pentru apelurile vocale, acest lucru nu reprezintă o problemă, deoarece interlocutorii dvs. vă pot auzi în continuare clar.

În mediile zgomotoase, algoritmul de reducere a zgomotului funcționează foarte bine; unele dintre înregistrările pe care le-am făcut într-un mediu zgomotos ar putea trece ca și cum ar fi fost înregistrate într-o cameră liniștită.

Singura diferență este că vocea mea a sunat un pic mai încet în comparație cu înregistrarea din camera liniștită. S-ar putea ca cei care vă apelează să nici nu-și dea seama că sunteți în aer liber.

Singura problemă a înregistrărilor, indiferent de locul în care au fost făcute, a fost un zgomot de fond persistent care a fost adăugat de căști.

Acesta este destul de puternic și afectează fiecare apel sau înregistrare pe care o faceți, astfel încât niciodată nu pare că vă aflați într-un mediu complet liniștit. Cel mai probabil, este ceva ce Sony ar putea remedia printr-o actualizare de software.

Anularea zgomotului

Sony WH-1000XM5 are performanțe bune de anulare a zgomotului. Acestea oferă o anulare cuprinzătoare a zgomotului de fond pe tot spectrul de frecvențe, lucru cu care modelele mai ieftine se confruntă adesea.

Pernuțele în sine blochează o mulțime de zgomote de frecvență medie și înaltă, iar apoi ANC intră în acțiune și elimină și frecvențele joase.

O schimbare notabilă la WH-1000XM5 față de predecesorii săi este că ANC nu mai poate fi reglat manual de către utilizator.

WH-1000XM5 reglează automat cantitatea de reducere a zgomotului în funcție de mediul înconjurător.

ANC-ul s-a îmbunătățit în unele privințe față de WH-1000XM4. WH-1000XM4 reda ocazional doar zgomot de fond aleatoriu prin difuzoare, cum ar fi sunetul avioanelor care zburau deasupra ta, ceea ce părea să contrazică scopul ANC.

De asemenea, ocazional se producea o modificare a sunetului atunci când ANC era activat în timp ce purtați căștile sau vă mișcați cu ele.

Modul de sunet ambiental funcționează destul de bine. Sony fie nu urmărește un sunet natural, fie nu îl poate obține, spre deosebire de Apple, dar rezultatul este un sunet mai puțin precis și mai funcțional. Dacă doriți doar să auziți pe scurt lucrurile din jurul dumneavoastră, acesta funcționează destul de bine.

Dacă doriți să vă plimbați cu ANC activat și doriți să vă simțiți ca și cum nici măcar nu purtați căști, atunci acest lucru nu se realizează cu adevărat.

Sony WH-1000XM5

Latență

WH-1000XM5 au performanțe bune de latență pentru vizionarea de videoclipuri. Întârzierea este în mare parte imperceptibilă și, în majoritatea cazurilor, nu se poate distinge de utilizarea căștilor cu fir. Este, de asemenea, adecvată pentru jocurile ocazionale, deși este posibil să doriți să rămâneți la căștile cu fir pentru jocurile competitive, mai ales dacă intenționați să folosiți chat-ul vocal.

Conectivitate

Sony WH-1000XM5 a avut performanțe decente în ceea ce privește conectivitatea. În cea mai mare parte, nu au existat conexiuni întrerupte, deși au existat câteva cazuri în care sunetul s-a bâlbâit sau a sărit puțin înainte în timp ce ascultam muzică.

Acest lucru s-a întâmplat, de asemenea, cu dispozitivul sursă la distanță, astfel încât nu a fost un caz de distanţă prea mare sau obstrucții care să cauzeze întreruperi.

Durata de viață a bateriei

WH-1000XM5 au o durată de viață a bateriei declarată de 30 de ore cu ANC activat. Sony nu precizează dacă acest lucru este valabil cu SBC/AAC sau LDAC, iar în trecut am constatat că această afirmație a fost valabilă mai ales atunci când se folosea SBC/AAC. Așa că, încă o dată, am decis să le testez pe amândouă.

Atunci când am folosit AAC, căștile au funcționat timp de 31 de ore și 50 de minute, ceea ce este cu mult peste pretențiile oficiale. Trecând la LDAC și blocându-l manual la 990kbps, am obținut 29 de ore și 53 de minute, ceea ce este foarte aproape de afirmația oficială și, de asemenea, surprinzător de aproape de valoarea AAC. WH-1000XM4, ca referință, a avut o diferență de 10 ore între cifrele AAC și LDAC.

Sony susține, de asemenea, că o încărcare de 3 minute va asigura 3 ore de utilizare. La testarea cu AAC am obținut 4 ore și 24 de minute, iar cu LDAC am obținut 3 ore și 40 de minute, deci cu mult mai mult în ambele cazuri.

 

Concluzie

Sony WH-1000XM5 sunt o pereche bună de căști cu anulare a zgomotului pentru cei care petrec mult timp în aer liber sau călătoresc. Anularea activă a zgomotului continuă să fie un punct forte al acestei serii și, împreună cu performanțele bune ale microfonului și durata lungă de viață a bateriei, reprezintă o soluţie optimă pentru majoritatea utilizatorilor.

Sunetul este perfect în regulă pentru utilizarea în aer liber, dar acasă, a fost ușor de observat toate piedicile în comparație cu căștile cu fir, chiar și mult mai ieftine. Dacă doriți doar să ascultați ceva acasă, vă recomand în schimb o pereche bună de căști cu fir, cum ar fi HiFiMan Sundara sau Sennheiser HD 560S.

În general, WH-1000XM5 sunt căști bune pentru călătorii, dar dacă sunteți în căutarea unei singure perechi de căști pentru toate nevoile dumneavoastră, atunci ar trebui să căutați în altă parte. Alternativele ar fi Bose 700, AirPods Max sau Sennheiser Momentum 4.

Dacă vrei să le cumperi, le găsești pe acest link, la cel mai bun preț.