Revolutie in piata telefoniei mobile! T-Mobile vine in Romania si ameninta Vodafone si Orange

Data: 20/02/2014 | Autor: .

t-mobile-gadgetreportDeutsche Telekom vrea sa devina, pana in anul 2018, lider pe toate pietele din Europa Centrala si de Est unde are operatiuni, prin continuarea achizitiei de active si investitii in retele telecom. Declaratia, facuta zilele trecute de Claudia Nemat, directorul operatiunilor internationale europene ale grupului intr-un interviu pentru Bloomberg, vine sa anticipeze transformarea Cosmote in T-Mobile, cel mai probabil din 2015.

„Va avea loc o revolutie in fiecare tara”, a declarat Claudia Nemat, potrivit Mediafax.

Operatorul german va combina retelele fixe si mobile pentru a furniza servicii imbunatatite, omogenizate, de telefonie si date, care sa atraga clienti, a continuat Nemat.

In Cehia, acest lucru s-a intamplat deja. Deutsche Telekom a preluat T-Mobile Cehia intr-o tranzactie de 828 milioane euro.

Grupul german vizeaza de asemenea preluarea a inca 10% din actiunile grupului elen OTE, unde detine in prezent o participatie de 40%. OTE este prezent in Romania prin Romtelecom, Cosmote si reteaua de magazine Germanos.

In Romania, lucrurile nu sunt asa de simple. Pentru a lansa T-Mobile, nemtii trebuie mai intai sa finalizeze integrarea Romtelecom cu Cosmote.

 GadgetReport.ro relata, recent, ca adevarata cheie a afacerii o reprezinta pachetul de 45,99% din Romtelecom detinut de statul roman.

Autoritatile romane negociaza de cativa ani cu grecii si nemtii, insa pana acum nu s-a ajuns la niciun acord.

Deutsche Telekom controleaza 40% din actiunile Hellenic Telecommunications Organization SA – OTE, care la randul sau detine 54,01% din Romtelecom. Statul roman mai detine 46% din Romtelecom si 14% din Cosmote.

Intre timp, nemtii, actionarii majoritari la OTE, fac tot mai multi pasi pentru a integra cele doua business-uri, Romtelecom si Cosmote. Dupa ce au numit un sef comun pentru ambele companii, de la 1 octombrie au continuat cu numiri similare si in managementul executiv.

Acestea vizeaza posturile de directori executivi pe domeniile comercial ( rezidential si business), operatiuni si tehnologie, resurse umane, financiar si tehnologia informatiei.

Ce planuri au germanii in Romania

 t-mobile

 

Nemtii de la Deutsche Telekom isi pregatesc de ani de zile intrarea in Romania, o piata cu mare potential de crestere, in ciuda declinului din prezent.

Prin intermediul grupului elen OTE, pe care il manageriaza si la care sunt principalul actionar, sefii de la DT au declansat un amplu proces de fuziune. Pe segmentul de telefonie, Cosmote a preluat Zapp si magazinele Germanos, pe segmentul de televiziune, Romtelecom a inghitit compania de televiziune prin cablu NextGen si retelele Boom TV si AKTA Satelit.

t-mobile-oferta

In prezent, au intreaga paleta de servicii, impartite pe doua societati – Romtelecom si Cosmote, pe care vor sa le adune sub o singura societate.

Daca se va ajunge la fuziunea Romtelecom-Cosmote si la preluarea actiunilor de la stat, noua entitate va deveni un mega-business de peste 1,1 miliarde de euro anual cu peste 11 milioane de abonati la telefonie, Internet si televiziune.

„Va fi cel mai puternic jucator de pe piata de quad play (care combina servicii de telefonie fixa, mobila, Internet de mare viteza, fix si mobil si televiziune)”, afirma, anterior, Liviu Nistoran, fostul presedinte al Autoritatii de reglementare in comunicatii, adaugand ca se asteapta la oferte devastatoare pentru competitorii sai pe telefonia mobila, televiziune si Internet.

OTE anunta, anterior, ca vrea sa devina principalul furnizor de servicii IT&C pentru piata romaneasca.

Ce va insemna intrarea in piata a T-Mobile? In primul rand o concurenta mai puternica intre operatorii de telefonie mobila. Asta s-ar putea traduce prin preturi mai bune la abonamente, telefoane la promotii ca in Occident si tarife tot mai mici de conectare.

In conditiile in care T-Mobile va veni cu oferte ca in Germania, nu este exclus ca din 2015 sa vedem si la noi, ca in toate tarile civilizate, ultimele smartphone-uri lansate la preturi mici.  Sa nu uitam, de exemplu, ca in Romania, potrivit unui studiu difuzat recent, ca se vinde cel mai scump iPhone 5s din UE.

Vedeti ofertele T-Mobile din Germania pe acest link.