Romania, obligata de CE sa adopte legea Big Brother

Data: 27/10/2011 | Autor: .

Comisia Europeana a solicitat joi in mod oficial Romaniei si Germaniei sa ia masuri in vederea asigurarii „conformitatii depline cu normele UE in domeniul pastrarii datelor” privind traficul de Internet, in termen de doua luni.

Practic, cele doua state sunt singurele din UE care nu au implementat o directiva UE privind „pastrarea datelor comunicatiilor privind accesul la Internet, posta electronica si telefonia prin Internet”.

De la momentul pronuntarii de catre Curtea Constitutionala a Romaniei, in 2009, a hotararii de anulare a legii de transpunere a directivei privind pastrarea datelor, Romania „nu a aratat cand si in ce mod va adopta noile acte legislative in materie”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Directiva privind pastrarea datelor obliga companiile de telefonie si furnizorii de servicii de Internet sa stocheze datele privind traficul de telecomunicatii si localizarea, in scopuri legate de aplicarea legii.

Intarzierile inregistrate in prezent de Romania in ceea ce priveste transpunerea directivei in legislatia nationala „ar putea avea un impact negativ asupra pietei interne a comunicatiilor electronice si asupra capacitatii autoritatilor politienesti si judiciare de a depista, a cerceta si a urmari penal infractiunile grave”, spune Comisia Europeana.

Prin urmare, Comisia a decis sa adreseze Romaniei, dar si Germaniei, avize motivate, solicitandu-le sa remedieze aceasta incalcare a dreptului UE.

Directiva privind pastrarea datelor (2006/24/CE) a fost adoptata in 2006 si ar fi trebuit transpusa in legislatia nationala pana la data de 15 septembrie 2007, statele membre avand posibilitatea de a amana pastrarea datelor comunicatiilor privind accesul la Internet, posta electronica si telefonia prin Internet, pana la 15 martie 2009.

Pastrarea datelor se refera la stocarea datelor privind traficul si localizarea care rezulta din comunicatiile electronice, si nu datele privind continutul comunicatiilor.

In temeiul directivei, datele privind traficul si localizarea pastrate de catre furnizorii de servicii de Internet si societatile de telefonie vor fi puse doar la dispozitia autoritatilor nationale de aplicare a legii, in anumite cazuri, in conformitate cu legislatia nationala, si dispozitiile relevante ale dreptului UE si ale dreptului public international.