România, în topul vitezei de internet. Cum îţi testezi conexiunea

Data: 19/12/2017 | Autor: .

România, în topul vitezei de internet. Cum îţi testezi conexiuneaRomânia ocupă a cincea poziţie la nivel global în ceea ce priveşte viteza conexiunilor fixe la internet. Ţara noastră este devansată doar de Singapore, Islanda, Hong Kong şi Coreea de Sud.

Viteza la internet din România este de peste 100 de megabiţi pe secundă, în timp ce media la nivel global este de numai 40 megabiţi pe secundă, arată datele unui raport realizat de Ookla, compania care deţine site-ul Speedtest.net, acolo unde vă puteţi testa, gratuit, viteza de acces la internet.

În ceea ce priveşte conexiunile mobile la internet, ţara noastră se află pe locul 36 în acest top, dominat de Norvegia, Olanda şi Islanda, afirmă experţii de la Starbyte.

Chiar şi aşa, cu peste 29 de megabiţi pe secundă, suntem cu aproape 50% peste viteze medie globală.

Daca esti nemulţumit de viteza conexiunii de internet, înainte de a face reclamaţie la operatori sau la ANPC, este bine să faci un test oficial. Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANCOM) oferă o aplicatie, Netograf, prin intermediul careia orice utilizator poate testa viteza si calitatea internetului. Daca nu sunt cele prevazute in contract, puteti sesiza furnizorul si ANPC. Testeaza-ti conexiunea AICI.

Pe netograf.ro, puteţi măsura viteza de transfer a datelor, întârzierea de transfer, variaţia întârzierii de transfer și rata pierderii de pachete prin raport cu cele ofertate de furnizor.

Netograf.ro testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final şi un server de test amplasat într-un nod de tip internet interexchange. Pentru testarea acestor parametri, utilizatorul trebuie să selecteze furnizorul, tipul de ofertă de care beneficiază și tipul de conexiune.

Aplicația se diferențiază de alte instrumente de același tip și prin faptul că, pe baza testelor efectuate de utilizatori și a ofertelor introduse,  calculează și valorile medii ale parametrilor tehnici de calitate oferiți de un anumit furnizor.

De exemplu, în ceea ce privește viteza serviciului de internet, aplicația calculează valoarea medie națională înregistrată de fiecare furnizor sau valoarea medie pe localitate.