Pericolul reţelelor publice de Wi-Fi. Cum evitaţi atacul hackerilor

Data: 18/09/2018 | Autor: .

Pericolul reţelelor publice de Wi-Fi. Cum evitaţi atacul hackerilor

Reţelele publice de Wi-Fi reprezintă principala ţintă a hackerilor, astfel că trebuie să vă luaţi măsuri speciale, atunci când vă conectaţi smartphone-ul, tableta sau laptopul la acestea. Principalele riscuri sunt ca hackerii să vă afle datele bancare, parolele şi să vă folosească telefonul pentru a apela numere cu taxă specială, relatează GadgetReport.ro

Pentru a vă proteja gadgeturile, este bine să evitaţi să folosiţi următoarele reţele publice de Wi-Fi:

1.Deși aeroporturile au proceduri stricte în materie de securitate fizică, există loc pentru îmbunătățiri ale securității informatice, mai ales în cazul rețelelor de internet. Numeroase experimente sociale făcute de experți în securitate IT demonstrează că pasagerii s-ar conecta la orice rețea care promite internet gratuit în aeroport și ar accepta integral termenii și condițiile solicitate de furnizorul serviciului. Cei mai mulți cad în capcana rețelelor denumite „Free Airport Wi-Fi” sau similar și conectează telefoane, tablete sau chiar laptopuri la rețele nesecurizate. Odată conectate, atacatorii pot colecta cu ușurință toate parolele.

2.În cazul hotelurilor, este important să solicitați la recepție datele referitoare la rețeaua de internet: user name și parolă. Frecvent, la hotelurile care oferă internet gratuit, turiștii omit să mai ceară detalii legate de serviciile de internet și caută rețele pe cont propriu, direct de pe telefon, în speranța că nu sunt parolate. De exemplu, dacă vă cazați la hotel Central, numele rețelei hotelului poate fi „Hotel Central Wi-Fi”, în timp ce un atacator v-ar putea păcăli cu o rețea denumită „FREE Hotel Central Wi-Fi”. Semnalați recepționerilor astfel de tentative de înșelăciune.

3. Dacă folosiți transportul public (autobuz sau tren), tentația de a vă conecta la Wi-Fi în gară sau stația de autobuz vă poate expune nu doar riscului furtului de date. Mai mult, dacă cineva vă sustrage sau vă găsește smartphone-ul, tableta sau laptop-ul în astfel de locuri, este util să puteți să blocați accesul respectivei persoane la fotografiile personale, agenda telefonică sau mesajele text. De aceea, protejați-vă telefonul mobil cu o parolă complexă. Este primul pas pentru a evita invadarea vieții private de către un străin. Vă puteți proteja telefonul mobil cu o aplicație anti-furt, care poate localiza, bloca și șterge conținutul de pe telefon.

4. Cafenelele reprezintă pentru mulți turiști locul ideal unde să verifice peste zi conturile de pe rețele sociale. Cum multe localuri permit acces gratuit la internet, utilizatorii sunt obișnuiți să le acceseze. Atacatorii pot crea rețele clonă și intercepta traficul clienților cafenelei, ducând la instalarea de amenințări informatice sau chiar la aflarea datelor bancare ale celor care verifică situația contului.

5. În baruri, restaurante sau alte locuri cu rețele nesecurizate, evitați să folosiți servicii bancare online sau să faceți cumpărături online cât timp sunteți conectați la o rețea publică de Wi-Fi. Dacă este absolut necesar să vă conectați, recomandarea este să folosiți o soluție de plăți online adaptată. Pentru laptop-uri, Bitdefender Safepay garantează o conexiune sigură către contul de online banking sau către pagina de plăți din magazinul online. De asemenea, verificați dacă link-ul paginii pe care o accesați începe cu https: // și, în plus, dacă apare desenul unui lacăt în câmpul unde tastați link-ul, ceea ce indică accesul securizat. Pentru terminalele mobile, este recomandată instalarea unei soluții de tip VPN ce are ca scop criptarea traficului și face dificilă interceptarea acestuia de către atacatori.