Vrei sa cumperi in siguranță, de pe internet? Cele 10 sfaturi esențiale

Data: 5/08/2018 | Autor: .

Ai văzut nişte oferte bune pe internet, te tentează să cumperi cu cardul şi îţi e teamă să nu rămâi fără bani, să devii victima hackerilor. Experții spun că n-ar trebui să ai emoţii dacă îţi iei câteva măsuri esenţiale de securitate. Iată cele 10 sfaturi pentru a face cumpărături fără emoţii.

1. In primul rand, realizați o scanare completă a calculatorului, înainte de a iniția o plată și asigurați-vă că este 100% protejat de virusi.

2. Evitați să faceți cumpărături conectați la o rețea wireless publică ce poate fi interceptată. Dacă e neapărat necesar să faceți asta, folosiți o soluție de plată dedicată, precum Safepay, pentru a vă conecta în siguranță la contul bancar sau pe site-uri de plăți online.

3. Alegeți doar magazine online cu certificate SSL astfel încât să le puteți confirma identitatea. O adresă ce începe cu HTTPS și un lăcățel indică faptul că sunteți pe o pagină sigură.

4. Nu divulgați codul PIN în locul codului CVV (Card Verification Value). Acesta din urmă este un număr de trei cifre scris pe spatele cardului de credit sau de debit. Majoritatea comercianților online îl solicită pentru a fi siguri că cel care face tranzacția este posesorul real al cardului.

5. Recunoașteți și ignorați mesajele de phishing. Escrocii folosesc cupoane de reduceri pentru a ademeni utilizatorii mai puțin vigilenți. Aceștia atrag utilizatorii cu pagini de shopping false și îi păcălesc să divulge detalii de card în schimbul unor produse care nu vor ajunge niciodată la ei.

6. Nu cumpărați produse promovate prin emailuri nesolicitate. Verificați legitimitatea unui magazin online pe forumuri, printr-o simplă căutare în motoarele de căutare. Învățați din experiența altora.

7. Asigurați-vă că folosiți o soluție de securitate care blochează și reclamele malițioase. Mențineți-vă întotdeauna browser-ul și soluția de securitate actualizate. Troienii bancari și virușii cu componentă de rootkit sunt amenințări în creștere. Aceștia fură informații bancare, monitorizează tranzacțiile sau se autentifică în conturile bancare în timp ce stau ascunse în sistem.

8. Verificați-vă regulat informațiile financiare în special înainte și după tranzacțiile online, pentru a fi siguri că totul este în regulă.

9. Când tranzacția este completă și primiți în continuare emailuri de la departamentul de suport al magazinului online, cereți informații în plus în legătură cu măsurile pretinse de securitate.

10. Protejați cu parole și criptați terminalul mobil. În cazul în care cineva vă fură sau vă găsește telefonul, tableta sau laptopul, asigurați-vă că îi este imposibil să acceseze informațiile stocate pe ele. De asemenea, criptați-vă datele cu un software dedicat sau – dacă dispozitivul permite – cu opțiunea de criptare disponibilă în setări.