ANIS: Piaţa de software din România ar putea depăşi 4 miliarde de euro în 2017

Data: 17/10/2017 | Autor: .

ANIS: Piaţa de software din România ar putea depăşi 4 miliarde de euro în 2017Industria software din România a devenit unul dintre motoarele economiei. Potrivit datelor Asociaţiei Patronale a industriei de soft şi servicii (ANIS), piaţa de software din România ar putea depăşi 4 miliarde de euro în 2017, faţă de 3,2 miliarde de euro în 2016.

Potrivit studiului „Piaţa de software şi de servicii de IT din România” lansat de ANIS împreună cu compania de consul­tanţă şi cercetare Pierre Audoin Consultants (PAC) si citat de Starbyte,  volumul exporturilor va creşte în acest an cu 485 mil. euro sau 18%, la 3,155 mld. euro, în timp ce vânzările către clienţii din România (companii private şi sectorul public) vor avansa cu doar 5 mil. euro sau 0,5% la 940 mil. euro.

Alexandru Timiş, public affairs manager în cadru ANIS a declarat că avansul industriei se remarcă pe două direcţii mari de creştere: servicii, unde România ocupă acum locul 10 la nivel global şi ar putea să ajungă în primele 5 la nivel mondial, şi de zona de inovaţie.

Alexandru Timiş susţine că în industria românească de high-tech activează aproximativ 100.000 de oameni.

„Asistăm la o încetinire aproape de paralizie a sectorului public în ceea ce priveşte proiectele cu o componentă majoră de software şi servicii de IT. Este, din păcate, ceea ce vedem şi pentru anul acesta, în continuare”, afirmă Eugen Schwab-Chesaru, vicepreşedinte pentru Europa Centrală şi de Est al companiei PAC.

„Încercăm să păstrăm un optimism logic şi rezervat pentru viitor, dar dacă previziunile noastre cu privire la piaţa locală se vor adeveri, pot să vă spun fără nicio urmă de reţinere că România va fi mult rămasă în urmă faţă de toate celelalte ţări din Europa.”, a mai spus acesta.