Studiu bulversant: Câţi dintre prietenii de pe Facebook ne sunt, cu adevărat, prieteni?

Data: 2/09/2017 | Autor: .

Studiu bulversant: Câţi dintre prietenii de pe Facebook ne sunt, cu adevărat, prieteni?

În anii ’90, celebrul antropolog britanic Robin Dunbar afirma că oamenii au capacitatea de a avea până la 150 de persoane cu care să aibă relaţii strânse, de prietenie. Recent, după un amplu studiu pe Facebook, el a ajuns la o concluzie bulversantă – deşi avem mii de prieteni virtuali, doar patru dintre ei contează cu adevărat, relatează GadgetReport.ro

În cadrul studiului, Robin Dunbar a analizat comportamentul a peste 3000 de utilizatori de Facebook, fiecare cu peste 150 de prieteni virtuali.

În urma evaluării interacţiunii online, antropologistul a concluzionat că aceştia au interacţionat, în medie, cu 18 persoane, dintre care 4 s-au arătat a fi prieteni adevăraţi, iar pe restul i-a inclus în aşa-numitul ,,grup de simpatie”.

„Utilizatorii aveau, în medie, doar patru prieteni cu care interacţiunea a fost una mai puternică, cu accente emoţionale, afective, de suport. Iar restul de 14 sunt persoane care s-au dovedit a fi interesate de ce se întâmplă subiecţilor, care şi-au manifestat reacţiile la acţiunile acestora”, a declarat antropologul.

Potrivit cercetătorului, indiferent de câţi prieteni virtuali ai avea pe Facebook, numărul celor reali rămâne constant.

„Dacă adaugi mii de prieteni pe Facebook, asta nu înseamnă că vei avea mai mulţi prieteni reali. Îţi asigură cel mult un confort teoretic, psihic, însă în realitate nu schimbă cu nimic situaţia”, a mai spus acesta.

Robin Dunbar spun că, pe ansamblu, Facebook face mai mult rău decât bine relaţiilor reale.

„Dacă nu ne întâlnim cu prietenii în viaţa reală, preferând să interacţionăm numai virtual, cu timpul relaţiile cu aceştia se vor estompa. Îi vom pierde în viaţa reală”, a declarat acesta.

FACEBOOK, CU BUNE ŞI RELE

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Gothenburg din Suedia, persoanele de sex feminin sunt mai active pe Facebook decât bărbaţii. În medie, o femeie petrece 81 de minute pe zi pe Facebook, în timp ce la bărbaţi, media ajunge la 64 de minute.

„Cercetătorii au găsit că una din trei persoane s-a simţit mai prost după ce a vizitat site-ul, şi mai nemulţumită de viaţa personală, în timp ce utilizatorii care au vizionat pagina fără să interacţioneze au fost afectaţi cel mai mult”, scrie The Chicago Tribune.

Oamenii de ştiinţă au stabilit că fotografiile din vacanţe stârnesc cele mai multe resentimente, urmate de interacţiunile sociale în care utilizatorii văd cum unii primesc mai multe felicitări cu ocazia zilei de naştere, like-uri şi comentarii.

Un alt efect negativ pe care reţeaua de socializare  îl poate avea asupra utilizatorilor îl constituie creşterea apetitului pentru consumul de produse alimentare nesănătoase, arata studiul a doi cercetători americani.

Nu în ultimul rând, este ştiut faptul că reţeaua încurajează lenea şi amânarea. De cele mai multe ori, proiecte importante sunt încetinite de faptul că cei implicaţi petrec mult timp pe Facebook şi Twitter sau cumpărând online.