Tranzactie soc in online. Emag, vandut cu 100 milioane de euro

Data: 30/07/2012 | Autor: .

Compania sud-africana Naspers, care detine  in Romania PayU, Autovit.ro, Mercador.ro, Trendzone.ro si Compari.ro, a cumparat un pachet majoritar de actiuni la liderul pietei de retail electro-IT online din Romania, eMag, pentru un pret de circa 100 milioane de euro, potrivit informatiilor publicate de Money.ro si Wall-Street.ro.

Potrivit celor doua publicatii citate, Naspers va detine  70% din actiunile Dante International, compania ce opereaza eMag.ro. Iulian Stanciu va pastra 21,5% din companie iar Radu Apostolescu  8,4% din actiuni.

Negocierile au inceput in toamna lui 2011, iar tranzactia a fost finalizata vinerea trecuta, dupa cum a declarat pentru Wall-Street.ro Raluca Georgescu, directorul general al Allegro Group Romania, companie prin care Naspers coordoneaza afacerile din tara noastra.

Naspers devine lider regional pe zona de e-commerce

Achizitia pachetului majoritar din eMag poate parea ciudata pentru Naspers la prima vedere, avand in vedere ca sud-africanii au fost implicati pana acum pe piata din Romania doar in business-uri din zona serviciilor, care implica marje mult mai mari de profit si o dependenta mult mai mica de furnizori externi.

Inainte de a finaliza tranzactia cu eMag, insa, sud-africanii au cumparat, la inceputul acestei luni, prin acelasi grup Allegro, o participatie majoritara in Netretail, cel mai mare grup de e-commerce din Europa Centrala si de Est, cu afaceri in Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia si Slovenia.

Naspers a cumparat actiunile din Netretail atat de la Intel Capital, divizia de investitii a gigantului IT Intel, cat si de la fondul de private equity MCI.

Practic, Naspers este in prezent liderul pietei de e-commerce din regiune.

In plus, BusinessWeek publica chiar astazi un material in care analisti financiari sunt citati spunand ca Naspers va cumpara business-uri noi in perioada urmatoare, mentionand oportunitati in zona de e-commerce, in special in Estul Europei.

Cine este Naspers

Naspers este o companie de media sud-africana fondata in 1915, specializata in medii electronice, de la televiziune digitala la operatiuni pe internet.

Compania editeaza in prezent tabloidul Daily Sun, cel mai citit ziar din Africa de Sud, si portalul News24.com, cel mai popular serviciu online din aceeasi tara. Totodata, Naspers ofera servicii de pay-TV in tari precum Zambia, Kenya si Nigeria.

Totusi, 90% din capitalizarea bursiera a Naspers de 23 miliarde de dolari este data de participatiile detinute in Tencent Holding, cea mai mare companie de internet din China, si Mail.ru, cea mai mare companie de internet din Rusia, care detine la randul sau 1,5% din actiunile Facebook.

Naspers controleaza in prezent business-uri in 133 de tari, de la Argentina la Zambia.

foto: Iulian Stanciu si Radu Apostolescu