Super-Terra. A fost descoperita o planeta formata din apa

Data: 22/02/2012 | Autor: .

Astrofizicienii de la Centrul de astrofizica Harvard-Smithsonian (CFA) au descoperit un nou tip de planeta, situata in afara sistemului nostru solar, alcatuita in principal din apa si inconjurata de o atmosfera densa si umeda.

Planeta, situata la doar 40 de ani-lumina de Terra, in directia constelatiei Ophiuchus si botezata GJ1214b, a fost vazuta prima data in 2009 de telescopul spatial Hubble.

Astronomii au primit si analizat un nou set de imagini care arata ca noua planeta reprezinta o lume acvatica, inconjurata de o atmosfera densa si calda.

„GJ1214b nu seamana cu nicio alta planeta pe care o cunoastem”, a declarat astronomul Zachory Berta. „O mare parte din masa ei este alcatuita din apa”, a explicat acesta.

Planeta este de 2,7 ori mai mare ca diametrul Pamantului, iar greutatea ei este de de sapte ori mai mare decat a Terrei.

Sistemul solar  contine trei feluri de planete: telurice sau stancoase, dupa modelul Terrei (Mercur, Venus si Marte), gigantice gazoase (Jupiter si Saturn) si gigantice inghetate (Uranus si Neptun).

Daca vreti sa aflati mai multe detalii, cititi Astrophysical Journal. Daca credeti ca informatia este interesanta si pentru prietenii dvs., va invitam sa dati like si share din butoanele de mai jos. Va multumim.