Superstiţii sau realitate? Ce trebuie şi ce nu trebuie să faci de Ignat

Data: 20/12/2018 | Autor: .

Superstiţii sau realitate? Ce trebuie şi ce nu trebuie să faci de IgnatPe 20 decembrie, în tradiţia populară se sărbătoreşte Ignatul, momentul sacrificării porcului de Crăciun. Dacă nu ştiaţi, această practică datează tocmai din vremea dacilor, care sacrificau porcul -simbolul divinităţii întunericului – în cea mai scurtă zi a anului, de solstiţiul de iarnă. De această tradiţie sunt legate tot felul de obiceiuri şi superstiţii, unele de-a dreptul horror, altele cât se poate de hilare.

Legenda spune că, în noaptea de Sf. Ignatie Teofanul, porcul visează cuţitul cu care va fi tăiat, aşa cum, în urmă cu câteva sute de ani, un bărbat pe nume Ignat şi-a ucis din greşeală tatăl cu securea atunci cand vroia să taie porcul. Dupa ce l-a înmormantat, a părăsit satul natal, dar până la sfârşitul vietii lui, în noaptea de 19 spre 20 decembrie, a visat securea în fiecare an.

Dacă vei asista vreodată la un astfel de ritual, e bine să nu îţi arăţi părerile de rău. Sacrificarea porcului este considerată un moment de purificare spirituală, un prilej de reunire a familiei în jurul mesei îmbelşugate de Crăciun.
Se spune că este obligatoriu să guşti din pomana porcului, asta dacă vrei să ai un an îmbelşugat şi fără ghinioane. Iar gustarea trebuie stropită cu un pahar de vin roşu sau de ţuică.

O tradiţie destul de macabră spune că cine bea din sângele porcului sau se mânjeşte cu el pe mâini şi pe faţă, va fi protejat împotriva bolilor grele. Nu îţi recomandăm aşa ceva.
În mediul rural, fetele care îşi doresc un păr lung şi bogat, trebuie să mănânce o bucăţică din splina porcului. Iar cei care gustă din ficatul porcului, nu vor suferi de poftă de mâncare tot anul care vine.

Tot în popor se spune că cel mai bun remediu pentru cei deocheaţi este să se dea pe faţă cu părul de porc.

O altă tradiţie cu iz original – Untura se foloseşte în descântece şi pentru prepararea unor leacuri pentru calmarea durerilor reumatice.

Şi copitele porcului ajută – Se spune că sunt căutate de vrăjitoare pentru a le utiliza în practici de magie neagră, de legat căsătoriile, de despărţire a cuplurilor etc.

Tradiţia mai spune că tăierea porcului este singura activitate permisă a se desfăşura în ziua de Ignat. Se credea că prestarea oricărei alte munci – spălatul rufelor, cusutul, torsul lânii, maturatul casei atrage dupa sine pedepsirea celor care se fac vinovati de încalcarea normelor sărbătoririi.