Te conectezi la Internet prin Wi-Fi? La ce riscuri te expui

Te conectezi la Internet prin Wi-Fi? La ce riscuri te expui

Te conectezi la Internet prin Wi-Fi? S-ar putea să te expui unor riscuri de securitate. Experţii avertizează că, în absenţa unor setări de securitate, dacă intri pe un Wi-Fi public, fără parolă, rişti să devii victima hackerilor, interesaţi de datele personale.

Potrivit unui studiu Kaspersky Consumer Security Risks, efectuat de B2B International in parteneriat cu Kaspersky Lab, mai mult de jumatate dintre utilizatorii de telefoane si tablete Wi-Fi nu adopta nicio masura de precautie atunci cand se conecteaza la o retea wireless publica.

Potrivit studiului, 34% dintre utilizatori au declarat ca nu au adoptat nicio masura de protectie in timpul folosirii unui hotspot, pe cand 17% au declarat ca au efectuat tranzactii bancare sau cumparaturi online folosind diferite retelele Wi-Fi disponibile.

Numai 15% dintre utilizatorii care s-au conectat la Internet prin Wi-Fi au declarat ca au verificat standardul de criptare al punctului de acces la internet.

Sunt necesare masuri suplimentare de protectie atunci cand folositi o retea Wi-Fi publica? Raspunsul este, fara indoiala, DA.

Nu poti sti niciodata ce ar putea face „tipul cu laptop de la masa vecina”. Poate, la fel ca tine, isi verifica email-ul sau sta de vorba cu un prieten. Sau poate ca monitorizeaza activitatea online a tuturor celor din jurul lui – inclusiv pe a ta.

Atacurile de tip „Man-in-the-Middle”, pe Internet prin Wi-Fi,  fac acest lucru posibil. Orice punct de acces Wi-Fi reprezinta o cale de acces la internet pentru toate dispozitivele conectate. Fiecare actiune a unui dispozitiv este transmisa prin intermediul punctului de acces si numai apoi ajunge la site-urile pe care utilizatorii doresc sa le viziteze.

Fara criptarea comunicarii dintre utilizatori si punctul de acces, este foarte simplu pentru un infractor cbernetic sa intercepteze toate datele inregistrate de utilizator. Acestea pot include date bancare sau informatii inregistrate pe site-ul unui magazin online.

In plus, astfel de atacuri pe Internet prin Wi-Fi sunt posibile chiar si daca hotspot-ul este protejat printr-o parola sau daca utilizatorul navigheaza pe site-uri folosind conexiuni securizate https.

Ce tip de informatii sunt de interes pentru infractorii cibernetici? Orice tip de date care le pot aduce un profit – in special date de inregistrare pentru diferite conturi si parole pentru e-mail, e-banking, e-payment si retele sociale.