Telefonia 4G se lanseaza in 2014 in Romania. Cine a castigat licente

Data: 24/09/2012 | Autor: .

Cosmote, Orange, Vodafone si 2K Telecom vor lansa serviciile 4G in Romania incepand cu 2014, arata rezultatele licitatiei organizate de ANCOM.  

Ce va insemna pentru clientii de date si voce? “Vor fi transformari semnificative”, spune expertul in telecom Dan Fanoiu. “In primul rand vom putea transfera date pe telefon cu viteze de pana la 100 MB/s, in conditiile in care, in prezent, operatorii asigura maxim 21,6 Mbps si asta doar teoretic. Va insemna ca vom descarca un film de pe Internet in 7 secunde sau vom putea urmari, online, fara intreruperi, orice transmisie TV la calitate Full HD”, a explicat acesta.

„Comunicatiile mobile din Romania intra intr-o noua era, odata cu aceasta licitatie: resursele de spectru la dispozitia operatorilor cresc cu 77% si permit introducerea tehnologiei 4G, distributia benzii de 900 MHz devenind totodata mai eficienta”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, in cadrul unei conferinte de presa organizate pentru anuntarea rezultatelor licitatiei de spectru, citat de DailyBusiness.ro

„Pentru operatori, rezultatele licitatiei deschid oportunitati suplimentare de afaceri si inovatie, asigura securitatea investitiilor si o eficienta exceptionala in utilizarea spectrului. Pentru utilizatori, licitatia aduce acces la 4 retele nationale, cu acoperire mai buna, viteze mai mari de transfer al datelor, in general servicii mai multe, mai bune si la preturi competitive, in contextul unei concurente sanatoase. Pentru toate aceste motive pot spune ca, la aniversarea de 10 ani a autoritatii de reglementare in comunicatii, incheiem cu real succes si prima licitatie care permite 4G din Europa Centrala si de Est”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, in cadrul unei conferinte de presa organizate pentru anuntarea rezultatelor licitatiei de spectru.

Noile servicii 4G vor fi oferite in banda de 2.600 MHz, nefolosita pana acum de niciun operator din piata.  Cosmote a castigat doua blocuri in banda de 2600 MHz (FDD), valabile pentru perioada 2014 – 2029, contra sumei de 179.880.000 € reprezentand taxa de licenta.

Orange si-a adjudecat 4 blocuri in banda de 2600 MHz (FDD), valabile pentru perioada 2014 – 2029, in timp ce Vodafone a platit pentru un bloc de 15 MHz in banda de 2600 MHz (TDD), valabile pentru perioada 2014 – 2029. La randul sau, compania 2K Telecom a castigat 2 blocuri de 15 MHz in banda de 2600 MHz (TDD), valabile pentru perioada 2014 – 2029 si pentru care va achita suma de 6.601.000 €, reprezentand taxa de licenta.

“Un lucru este sigur. Vom avea o concurenta mult mai puternica la nivelul serviciilor”, a declarat analistul economic Bogdan Ghinescu.  “Odata cu lansarea serviciilor 4G, vom vedea, cel mai probabil, o ieftinire a celor 2G si 3G, in conditiile in care romanii, avizi de tehnologie, vor migra puternic catre 4G”, a mai spus acesta.

“Uitati-va cum a schimbat 4G piata telefoniei mobile din Statele Unite si veti vedea cum va arata piata si la noi, in urmatorii ani. Smartphone-uri tot mai performante, vandute la preturi mici in cadrul unor oferte 4G, minute nelimitate in retea si trafic de date cu viteze garantate”, a explicat, la randul sau, expertul in telecom Dan Fanoiu.

Cum functioneaza retelele 4G aflati din clipul video de mai jos.


Cosmote,Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom vor plăti 682,14 milioane euro pentru licenţele telecom în frecvenţele de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz, suma fiind sub valoarea de pornire a licitaţiei, de 726,8 milioane euro.

Calculată după costul de pornire al licenţelor, valoarea licitaţiei se ridica la 726,8 milioane de euro. Ofertele celor cinci operatori au fost depuse în 14 august, iar şase zile mai târziu au fost validate de comisia de specialitate a instituţiei.

Licitaţia propriu-zisă pentru spectru a început la 10 septembrie, când au avut loc două runde primare, la finalul cărora ANCOM a anunţat că procesul va continua a doua zi cu noi runde, în condiţiile în care cererea a depăşit oferta în cel puţin una dintre categorii. A doua zi, autoritatea de reglementare în telecom a anunţat că va organiza la 14 septembrie o rundă suplimentară pentru frecvenţele rămase neadjudecate, după ce marţi, în a doua zi de runde primare, cererea nu a mai depăşit oferta în niciuna dintre benzile scoase la licitaţie.