Terra a fost lovita de o explozie de raze gamma

Data: 21/01/2013 | Autor: .

gammaO explozie de raze gamma, provocata, poate, de coliziunea a doua gauri negre, ar sta la originea misterioaselor raze cosmice care au lovit Pamantul la sfarsitul secolului al VIII-lea e.n., potrivit unui studiu publicat luni in revista Royal Astronomical Society si citat de Mediafax.

In luna iunie a anului trecut, cercetatorii japonezi au descoperit, marcate in inelele unor trunchiuri de arbori, urmele unor raze emise de un eveniment cosmic inexplicabil. Ei au datat acest fenomen in anii 774 – 775, insa nu i-au gasit o explicatie satisfacatoare.

Cercetatorii au subliniat ca mai multe cronici medievale din epoca vorbeau de un „crucifix rosu” aparut pe cer, dupa apus, sugerand ca ar fi putut fi vorba de explozia unei supernove. Insa evenimentul a fost datat in 776 si ar fi lasat alt tip de urme fizice.

In noul studiu, oamenii de stiinta germani spun ca doua obiecte stelare foarte compacte – gauri negre, pitice albe etc. – s-ar fi putut ciocni si fuziona, provocand o descarcare de energie si raze electromagnetice si antrenand un „supra-salt gamma” atat de scurt incat nu a fost evocat in epoca de observatorii de pe Pamant.

Cercetatorii spun insa ca, daca un eveniment similar s-ar produce in prezent, chiar la mii de ani-lumina, acest lucru ar provoca haos in sistemele electronice de inalta tehnologie, de care depind societatile avansate.

„Ramane de determinat frecventa acestor cresteri de nivel de carbon 14, adica frecventa cu care astfel de supra-salturi gamma ating Terra. In cursul ultimilor 3.000 de ani – varsta maxima a arborilor care mai traiesc in prezent pe Pamant -, se pare ca a avut loc doar un eveniment de acest tip”, a spus Neuhäuser.