TikTok, un pericol pentru creier? Ce au descoperit cercetătorii chinezi

Data: 7/04/2022 | Autor: .

TikTok

Cercetătorii de la Universitatea Zhejiang din China au realizat un studiu care arată că vizionarea clipurilor video scurte și cu ritm rapid îi determină pe copii să susțină mai greu activități care nu oferă satisfacție instantanee și constantă.

The Wall Street Jurnal relatează că legăturile dintre diagnosticele de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție și timpul petrecut pe TikTok fac obiectul unei dezbateri, tot mai mulți factori ar putea explica o creștere constantă a numărului de cazuri.

Wall Street Journal afirmă că algoritmul TikTok își dă seama ce le place utilizatorilor în funcție de timpul în care aceștia urmăresc fiecare videoclip, iar apoi le oferă mai mult din același lucru.

Potrivit studiului făcut de chinezi pe Douyin, echivalentul TikTok din China, realizat de aceeași companie mamă chineză, ByteDance Ltd, videoclipurile personalizate pe care motorul de recomandare al aplicației le arată utilizatorilor activează centrii de recompensă din creier, în comparație cu videoclipurile de interes general prezentate noilor utilizatori.

Scanările cerebrale ale studenților chinezi au arătat că zonele implicate în dependență au fost puternic activate la cei care au vizionat videoclipuri personalizate. De asemenea, s-a constatat că unele persoane au probleme în a controla momentul în care se opresc din vizionare.

„Speculăm că persoanele cu o capacitate mai scăzută de autocontrol au mai multe dificultăți în a-și muta atenția de la stimularea video preferată„, au scris cercetătorii de la Universitatea Zhejiang din China.

Atenție la codurile QR false! O nouă metodă de phishing face victime

Ce spune TikTok despre pericolul pentru copii

O purtătoare de cuvânt a TikTok a declarat că societatea dorește ca adolescenții să dezvolte de timpuriu obiceiuri digitale pozitive și că a făcut recent unele schimbări menite să limiteze utilizarea extensivă a aplicației.

TikTok a declarat că dezvoltă în prezent modalități de diversificare a videoclipurilor pe care algoritmul său le recomandă telespectatorilor.

De exemplu, TikTok nu va permite utilizatorilor cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani să primească notificări push după ora 21:00. De asemenea, TikTok le reamintește periodic utilizatorilor să ia o pauză pentru a ieși afară sau pentru a lua o gustare.

Tinerii sub 16 ani sunt cei mai mari consumatori de Tik Tok

TikTok este de fapt fosta aplicație musical.ly cu mult mai multe posibilități de distracție. Pe lângă dansuri, gimnastică și muzică, utilizatorii noii platforme pot să mai facă și provocări și farse. Aplicația le pune la dispoziție melodii și diverse instrumente pentru efecte speciale. Videoclipurile pot fi apoi distribuite atât pe TikTok, cât și pe alte platforme.

Profesorii și educatorii ar trebui să ”fie niște paznici împotriva expunerii elevilor la amenințările care vin din social media cum sunt bullyingul, agresorii sau lipsa intimității”, a declarat în acest context Colin Sharkey, președintele Asociației Americane a Educatorilor. Unele școli au luat deja măsuri și au interzis folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs. Măsura nu putea fi mai bună având în vedere că un studiu realizat recent arată că 25% dintre tinerii cu vârsta între 13 și 17 ani au probleme psihice din cauza utilizării excesive a social media. Cei mai mulți dintre ei au o teamă inexplicabilă că dacă nu sunt prezenți în online pierd ceva importat și asta îi face să fie nesiguri și să le scadă stima de sine.

Pe de altă parte, este greu să nu folosești social media în clasă având în vedere că majoritatea școlilor au în dotare tablete, televizoare sau calculatoare. Elevii din clasele mai mari urmăresc diverse evenimente pe rețelele sociale sau le folosesc și pentru învățare. Totuși, ele au și o partea sumbră care îi duce pe teritorii periculoase. Oricum am face trebuie să realizăm că fac parte din lumea modernă.

Studiu științific. Social media, în pandemie, îți poate afecta sănătatea

Ce pot face părinții pentru a-și proteja copiii pe Tik Tok?

Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le pot face părinții pentru a limita pericolele de pe aplicația Tik Tok este să seteze pe ”on” toate elementele de securitate, astfel încât doar persoanele cu care sunt prieteni să vadă ceea ce copiii postează. Apoi, este necesar să verifice și listele de prieteni pentru ca printre ei să nu apară și necunoscuți.

Potrivit publicției Common Sense Education, numărul copiilor care folosesc un smartphone s-a dublat din 2012 în 2018, de la 41% la 89%. Dintre aceștia 70% intră pe rețelele sociale cel puțin o dată pe zi, iar 27% dintre tinerii cu vârste între 13 și 17 ani verifică în fiecare oră ce se întâmplă pe conturile lor.

Dacă copilul tău și-a instalat deja aplicația Tik Tok poți să faci câteva lucruri ca să îl ții cât de cât în siguranță. Supraveghează în primul rând cu atenție ce postează, ascultând și versurile melodiilor pentru că s-ar putea să ai surpriza să găsești niște cântece ce invită privitorul la sex. Apoi, intră în aplicație și fă contul privat, fără ca cineva să poată comenta, să poată face duet cu copilul tău. Poți de asemenea să pui o limită de timp de utilizare a Tik Tok. Aceste măsuri pot fi însoțite de o aplicație de control parental.

De asemenea, poți să intri și tu ca părinte pe contul copilului și, în cazul în care vezi clipuri nepotrivite să le raportezi. Îl poți învăța și pe copil să facă acest lucru. Mai ai opțiunea de a da „nu mă interesează” la videoclipurile care nu vrei să mai afară pe „peretele” contului celui mic.

Vă enervaţi când nu puteţi intra pe Facebook? Sunteţi în pericol